• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.11.2023

09:15

(VIDEO) I to se desilo! CNN raskrinkao Izrael?! Otkrivene sumnjive radnje u bolnici Al Šifa, kako će Bajden i ekipa reagovati na ovo?!

printscreen Twitter

Vesti

(VIDEO) I to se desilo! CNN raskrinkao Izrael?! Otkrivene sumnjive radnje u bolnici Al Šifa, kako će Bajden i ekipa reagovati na ovo?!

Podeli vest

Snimak Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) od 15. novembra na kojem se prikazuje navodno oružje Hamasa u kompleksu bolnice El Šifa u Gazi prikazuje manje komada naoružanja nego što se vidi u video-materijalu koje su napravile međunarodne medijske ekipe, uvideo je Si-En-En.

To "ukazuje da je oružje možda premešteno ili postavljeno tamo pre nego što su novinarske ekipe stigle", pretpostavlja američka medijska kompanija.

Podsetimo, Izrael je u više navrata optuživao Hamas da koristi El Šifu i druge bolnice u Gazi za vojne svrhe. Trupe IDF ušle su u bolnički kompleks u sredu nakon višednevne opsade, a zatim je saopšteno da su u bolnici otkrile oružje i "terorističku infrastrukturu".

Si-En-En je uporedio snimke koje je IDF objavio na mreži sa snimcima koje je zabeležio "Foks Njuz", kome je odobren pristup lokalitetu nekoliko sati nakon toga, i primetio da se na snimku IDF iza aparata na magnetnu rezonancu nalazi jedan "kalašnjikov", dok su na snimku "Foks njuza" dva.

 

 

Na snimku IDF-a, ručni sat potpukovnika Džonatana Konrikusa koji vodi turu po prostorijama bolnice El Šifa pokazuje da je vreme 13:18, navodi Si-En-En i dodaje da izveštač "Foks Njuza" Trej Jingst kaže da je njegova reportaža snimljena "u sred noći", odnosno da je zabeležena kasnije.

 

Watch the latest video at foxnews.com

 

Si-En-En navodi da je IDF u narednim satima na internetu podelio fotografiju oružja koje je navodno pronađeno u bolnici El-Šifa. Ime "Vatsap" datoteke za fotografiju ukazuje da je ona snimljena u 17:35 časova, odnosno tačno između vremena snimanja zapisa IDF-a i reportaže "Foks njuza", primetila je američka mreža.

Moguće je da je oružje uklonjeno sa lica mesta i na njega vraćeno pre nego što su novinarske ekipe stigle. Međutim, ovo ne objašnjava zašto na snimcima međunarodnih medija ima više oružja nego na snimku IDF-a, napominje Si-En-En. 

Dodaje se i da je Bi-Bi-Siju odobren pristup bolnici sledećeg dana, 16. novembra, a dve puške AK-47 su još uvek mogle da se vide u prostoriji za magnetnu rezonancu.

Zašto je video IDF obrisan pa ponovo okačen?

Takođe, komentatori na društvenim mrežama, uključujući novinara Džeksona Hinkla, primetili su da je video IDF-a, originalno objavljen na dan zauzimanja bolnice sa opisom "bez izmena, bez rezova, samo istina" obrisan i ponovo objavljen narednog dana, gde je navedeni deo opisa obrisan.

 

 

Nekoliko Iks naloga je ukazalo da u naknadno objavljenom videu nedostaje oko dvadesetak sekundi materijala, dok je ekran laptopa koji pokazuje potpukovnik Konrikus zamućen.

Profil pod imenom Oztirk naveo je da se u isečenom delu zapisa na ekranu laptopa vidi fotografija vojnika IDF Ori Megidiš koja je, kako su mediji ranije preneli, kidnapovana u napadu Hamasa 7. oktobra, a zatim oslobođena 23 dana kasnije.

- Izgleda da je Izrael shvatio da bi teško ubedio javnost da je Hamas koristio neobezbeđen računar, a da je na radnoj površini bila fotografija izraelskog vojnika. Shodno tome, izbrisali su video i ponovo ga postavili, uklonivši te delove - smatra Oztirk.

 

 

Dakle, uprkos ubeđivanju izraelskih vojnih i državnih vođa da je upad u bolnicu bio neophodan jer se navodno ispod objekta nalaze tuneli sa Hamasovim vojnicima i naoružanjem, suočavaju se sa sve većim nezadovoljstvom šire svetske javnosti o genocidu nad palestinskim narodom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija