• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

14.11.2023

21:46

Ovo niko nije očekivao! Rusko-japanski scenario za okončavanje rata u Ukrajini! Princip dve Koreje ili Vijetnam nisu realni!

Tanjug/AP/Reuters

Vesti

Ovo niko nije očekivao! Rusko-japanski scenario za okončavanje rata u Ukrajini! Princip dve Koreje ili Vijetnam nisu realni!

Podeli vest

Pravno rešavanje sukoba u Ukrajini moglo bi da potraje decenijama, rekao je šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kiril Budanov. Prema njegovim rečima, ukrajinski sukob može da se odugovlači godinama bez ikakvih dogovora i pravnog rešenja, slično kao u situaciji sa Rusijom i Japanom, gde od 1945. godine zbog pretenzija Tokija na južna Kurilska ostrva ne mogu da potpišu mirovni sporazum. .

- Ovo teritorijalno pitanje je staro preko 70 godina. Tako da je vrlo verovatno da je isti scenario i ovde - rekao je Budanov za NV magazin. Međutim, prema njegovim rečima, sukob će se proteći bez intenzivnih borbi.

Ukrajinska vojska bezuspešno pokušava da napreduje od 4. juna. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je 30. oktobra da je od tada ubijeno ili ranjeno više od  90.000 ukrajinskih vojnika. Kijev je takođe izgubio oko 600 tenkova i 1.900 oklopnih vozila raznih tipova. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Ukrajina nije mogla da postigne bilo kakve opipljive rezultate. 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 15. oktobra da je kontraofanziva ukrajinske vojske propala iako se Kijev priprema za ofanzivnije operacije u nekim oblastima.

Pošto Kijev nije uspeo da postigne uspeh u svojoj protivofanzivi koja se toliko raspiruje, neki na Zapadu sve više zagovaraju potrebu za pokretanjem pregovora i da Ukrajina napravi teritorijalne ustupke. Glavnokomandujući Ukrajine Valerij Zalužni nedavno je rekao za The Economist da je ukrajinski sukob u ćorsokaku.

Podsetimo, Moskva poručuje da će sukob u Ukrajini biti završen po "vijetnamskom" scenariju, koji predviđa potpuno oslobađanje zemlje od intervencije zapadnih zemalja, S druge strane, bivši glavnokomandujući Združenih oružanih snaga NATO u Evropi, admiral američke mornarice Džejms Stavridis smatra da bi završetak konfrontacije između Rusije i Ukrajine mogao da sledi „korejski" scenario. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija