• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.11.2023

23:28

Izraelski tenkovi stigli do kapija Al-Šife, odjekuju eksplozije i granatiranje! Kralj Jordana: Nećemo dozvoliti okupaciju Gaze (FOTO/VIDEO)

Shutterstock, Tanjug/AP/Ariel Schalit,

Vesti

Izraelski tenkovi stigli do kapija Al-Šife, odjekuju eksplozije i granatiranje! Kralj Jordana: Nećemo dozvoliti okupaciju Gaze (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Izraelu, 38. dan

U Pojasu Gaze broj ubijenih povećan na 11.240

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo je 11.240 osoba, saopštilo je danas ministarstvo informisanja u Gazi.
Dodaje se da je među ubijenima 4.630 dece i 3.310 žena, prenosi palestinska TV Al Aksa. Iz ministarstva su naveli da je u Gazi stradalo 189 lekara i 51 novinar. Tvrde da je do sada povredeno 28.200 ljudi.

Izraelski tenkovi stigli do kapija Al-Šife

Izraelske snage stigle su danas tenkovima do kapija bolnice Al Šifa u gradu Gaza, u kojoj su zbog prekida pružanja usluga u protekla tri dana preminula najmanje 32 pacijenta, među kojima tri prevremeno rođene bebe, javlja Al Arabija pozivajući se na osoblje.
"Tenkovi su ispred bolnice. U potpunoj smo blokadi. To je potpuno civilno područje. Samo bolnički objekat, bolnički pacijenti, lekari i ostali civili koji borave u bolnici. Neko bi ovo trebalo da zaustavi'', rekao je jedan od hirurga u bolnici Ahmed El Mokalalati.

Kralj Jordana: Neće biti okupacije Gaze

Jordanski kralj Abdulah II naglasio je neprihvatljivost ponovne okupacije Pojasa Gaze od strane Izraela ili stvaranja tampon zona u enklavi. Monarh je to saopštio na sastanku sa šefovima veća Narodne skupštine, bivšim premijerima zemlje i političarima u palati Huseinija .Kralj je takođe naglasio da enklavu ne treba odvajati od ostatka Palestine i pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze
- Svaki scenario ili ideja o ponovnoj okupaciji delova Pojasa Gaze ili stvaranju tampon zona tamo će pogoršati krizu i neprihvatljivi su- rekao je on.

Netanijahu preto Hezbolahu da se ''ne igra vatrom''

Foto: Tanjug/AP, Pngwing

 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je militantnu grupu u Libanu Hezbolah da se ''ne igra vatrom'', nakon što su povećane tenzije na severu Izraela.
- Ima onih koji misle da mogu da prošire napade na naše trupe i civile. To je igranje vatrom, a vatra će biti dočekana mnogo jačom vatrom. Ne mogu da prave procene, pošto smo pokazali samo deo svoje snage. Nanećemo štetu onima koji naškode nama - rekao je Netanijahu, prenosi Tajms of Izrael.
On je to rekao tokom posete pustinjskom izviđačkom bataljonu Izraelskih odbrambenih snaga, gde se sastao sa jedinicom 585, poznatom i kao Beduinski bataljon.
- Pozdravljam vas. Naše partnerstvo je za budućnost protiv tih divljaka. Idemo da pobedimo. Nema pauza. Ovo nije operacija ili još jedna runda borbe. Idemo na totalnu pobedu, Hamas će biti eliminisan - rekao je izraelski premijer.

Odjekuju eksplozije i granatiranje

Foto: EPA

 

Palestinski Crveni polumesec objavio je da su u blizini bolnice Kuds u gradu Gazi nastavljeni sukobi - odjekuju eksplozije i čuje se granatiranje.
Konvoj vozila, koji se iz južnog dela Pojasa Gaze uputio ka bolnici u pratnji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da bi obezbedio evakuaciju pacijenata i medicinskog osoblja, morao je da se vrati zbog nebezbedne situacije.
Navodi se da konvoj čeka da se situacija smiri da bi nastavili put do bolnice.

U bolnici Šifa najmanje 32 mrtvih, među njima i bebe

Najmanje 32 pacijenta preminula su u poslednja tri dana u bolnici Šifa u Gazi, saopštio je portparol palestinskog Ministarstva zdravlja Ašraf Kidra, navodeći da su među njima tri bebe.
Sve medicinske usluge u bolničkom kompleksu, najvećem u Pojasu Gaze, obustavljene su u subotu nakon što je došlo do potpune nestašice goriva potrebnog za generatore električne energije.

Uzbuna! Evropa pred kolapsom zbog dva rata! Rusima su pljunuli u lice, sada strahuju od najgoreg scenarija!

 

IDF: Pronađeno oružje Hamasa u školama, džamijama...


Izraelske odbrambene snage saopštile su da kopnene trupe, tokom racija u Pojasu Gaze, pronalaze oružje i infrastrukturu Hamasa, uključujući unutar škola, džamija i domova pripadnika tog palestinskog pokreta.

Kako se tvrdi, izraelske trupe su na obodima kampa Šati locirali infrastrukturu Hamasa na Univerzitetu Kuds i skladište eksploziva u džamiji Abu Bakr.
Navodi se da je vojska zaplenila na desetine komada oružja, vojne opreme i borbenih planova Hamasa.
 


Izrael gađao ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na napade koje je taj pokret izvršio na severu Izraela.

„Borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva napali su nekoliko ciljeva terorističke organizacije Hezbolah, uključujući vojni kompleks sa skladištem naoružanja i objekte vojne infrastrukture“, navodi se u objavi Izraelskog ratnog vazduhoplovstva na Tviteru.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je Hezbolah u nedelju ispalio protivtenkovske rakete na sever Izraela iz Libana, ranivši nekoliko civila.

Kasnije, u roku od sat vremena, zabeleženo je 15 lansiranja sa teritorije Libana. Sistem PVO izraelske vojske presreo ih je četiri, ostali su pali na otvorenom prostoru. U posledicama minobacačkog granatiranja povređeno je sedam izraelskih vojnika.
 


SZO: Bolnica Šifa u Gazi više ne funkcioniše

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Šifa u gradu Gaza „više ne funkcioniše kao bolnica“ i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici značajno povećao.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su stalna pucnjava i bombardovanje u oblasti oko bolnice pogoršali ionako kritične okolnosti. On je na Tviteru napisao da je SZO uspela da stupi u kontakt sa zdravstvenim radnicima u bolnici u kojoj je, kako je naveo, situacija strašna i opasna.

- Prošla su tri dana bez struje, bez vode i sa veoma lošim internetom, što je ozbiljno uticalo na našu sposobnost da pružimo neophodnu negu - naveo je Tedros.
 

 

(VIDEO) Kakav prst u oko Putinu! Pogledajte šta Izrael šalje na rusku granicu!

 

Rat u Izraelu: Gaza u obruču snaga IDF; Sukobi Hezbolaha i IDF na granici sa Libanom 

 

Pojas Gaze

Kopnena operacija IDF u Pojasu Gaze se nastavlja. Glavni sukobi, kao i ranije, vode se na severu i jugu grada Gaze. Danas su se na internetu pojavili snimci napada na oblast Al-Karama između Bejt Hanuna i Džabalije na severoistoku palestinske enklave. Na snimku borci deluju među niskim zgradama na relativno otvorenom prostoru, što im olakšava rad i potvrđuje činjenicu da IDF na ovom području pokušava da izbegne nepotrebni ulazak u guste urbane sredine.

 

 

Na južnom krilu glavne bitke se vode na jugozapadnoj i zapadnoj periferiji Gaze: IDF juriša na položaje palestinskih grupa oko bolnice Al-Šifa. Osim toga, Izraelci su bar uspeli da uđu na Trg neznanog vojnika u glavnom gradu enklave. Nalazi se u okrugu Zejtun, nešto južnije od gore pomenute bolnice, odmah do trga je zgrada lokalnog parlamenta. U ovom trenutku možemo sa sigurnošću reći da je IDF ipak uspeo da zatvori opkoljenje Gaze, usekavši klin kroz teritoriju enklave. Takođe je poznato da Izraelci deluju u kampu Al-Šati, a ako se obezbedi kontrola nad njim (što će se verovatno uskoro dogoditi), tada će blokirana prestonica sektora biti potpuno odsečena od Sredozemnog mora.

 

 

Usred tekućih aktivnih neprijateljstava u blizini najvećih bolnica u jugozapadnom delu grada Gaze, Izraelci su najavili evakuaciju bolnica Al-Šifa, Rantisi i An-Nasr. Za ovo je, pored autoputa Salah ed-Din, za kretanje izbeglica otvoren i autoput Ar-Rašid duž obale. Danas su evakuacioni putevi bili na snazi 7 sati: od 09.00 do 16.00 časova. Međutim, Hamas je saopštio da su lekari odbili da se evakuišu, zahvaljujući im se na tome. Ostaje otvoreno pitanje da li je ova odluka lekara bila dobrovoljna.

Osim toga, komanda IDF tvrdi da je vojska noću pokušala da prebaci više od 300 litara dizel goriva u bolnicu Al-Šifa za potrebe te zdravstvene ustanove, ali je Hamas navodno sprečio da to bude prihvaćeno. Kako bi potvrdili njihove reči, pres-služba Izraelskih odbrambenih snaga objavila je snimak prenosa, ali da li je do njega zaista došlo nije poznato.

 

 

 

Južni pravac

Noću su proiranske grupe lansirale nekoliko dronova kamikaza na Eilat, ali nije bilo informacija o rezultatima napada: očigledno, dronovi jednostavno nisu stigli do Izraela ili su presretnuti na prilazu gradu. Tačna lokacija lansiranja trenutno nije poznata, ali su najverovatnije uređaji poleteli iz Jemena.

Inače, situacija ostaje praktično nepromenjena: palestinske grupe napadaju kibuce i uporišta u blizini Gaze, gde se nalaze vojnici IDF. Holit i Kisufim su bili napadnuti, a izraelski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su dva militantna drona iznad Sderota.

Granica sa Libanom

Na izraelsko-libanskoj granici situacija je u suštini ostala nepromenjena poslednjih nekoliko nedelja, jedina razlika je u broju žrtava na obe strane i u intenzitetu Hezbolahovih napada na Izrael. Danas su borci grupe uspeli da udare u kombi u Doveveu, pri čemu su povređeni više od pet ljudi. Podaci o tome ko su ti ljudi variraju u zavisnosti od strane sukoba: predstavnici Hezbolaha tvrde da je poginulo nekoliko vojnika IDF, a još 6 je ranjeno, dok Izraelci, naprotiv, kažu da su pogođeni samo civili. Pored toga, nekoliko raketa je lansirano na Kirijat Šmonu, Šlomi, Nahariju i Haifu, ali su ih presreli sistemi PVO.

 

 

Uporišta IDF duž granice takođe su ponovo bila napadnuta: arapski izvori pišu da je u napadu na Menaru ranjeno 6 izraelskih boraca. Izraelske trupe su, kao i ranije, odgovorile masovnom vatrom na južni Liban. Najveći broj napada dogodio se u jugoistočnom delu zemlje, ali su ozbiljno pogođena i Jarun, Aita al Šab i druga libanska naselja u pograničnom području.

 

 

Zapadna obala

Na Zapadnoj obali situacija je takođe nepromenjena: izraelske snage bezbednosti jurišaju na arapska naselja u potrazi za militantnim pristalicama i pripadnicima Hamasa, a Palestinci odgovaraju napadima (često oružanim) i masovnim protestima. U protekla 24 sata smanjio se ili broj samih sukoba ili broj prijava o njima na internetu. Poznato je da je IDF upao u Kalkiliju, Bejt, Tubas, Bilin, Kalkul i druga naselja.

 

 

Dejstva proiranskih formacija na Bliskom istoku

Noću su proiranske grupe koje deluju u Siriji granatirale teritoriju Golanske visoravni koju su okupirali Izrael. Granate su pale u blizini Eliada, Nov i Avnei Eitana, ali verovatno nisu dostigle cilj. IDF je odgovorila udarom na periferiju grada Nava na jugu provincije Dara, odakle je navodno došlo do granatiranja. Pored toga, sistemi PVO „jedne od arapskih zemalja“ (Saudijske Arabije) presreli su projektil lansiran iz Jemena ka jugu Izraela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija