• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.11.2023

00:15

NIje dobro! Šta se ovo dešava oko Rusije?! Sve što je Putin godinama stvarao sada je u velikoj opasnosti!

Reuters

Vesti

NIje dobro! Šta se ovo dešava oko Rusije?! Sve što je Putin godinama stvarao sada je u velikoj opasnosti!

Podeli vest

Nad Moskvom se nadvija ozbiljna pretnja. Poverenje u rukovodstvo Ruske Federacije može biti narušeno i iznutra i spolja. Ovakvu alarmantnu prognozu dala je politikolog i orijentalista Karine Gevorgjan. Prema njenim rečima, cela međunarodna zajednica je prešla tačku bez povratka 2021. godine.

Tada je bilo moguće tiho i mirno dogovoriti novi svetski poredak. Nije išlo. Kao rezultat toga, najznačajniji datum je prvo postao 24. februar 2022, a zatim 7. oktobar 2023.

O ovim događajima najbolje govori činjenica da je konačno počelo potpuno preformatiranje sveta. Jedini problem je što bi sve to moglo dovesti do Trećeg svetskog rata.

Trenutno se glavni događaji odvijaju u Starom svetu. Međutim, napominje Gevorgjan, kao rezultat podizanja stopa vodećih geopolitičkih igrača, treba očekivati zaoštravanje situacije u raznim delovima sveta.

Politikolog posebno savetuje da se pripreme u Centralnoj Aziji, gde bi najtoplije tačke mogle biti jugoistočni Kazahstan i Fergana. Incident na aerodromu u Mahačkali pokazao je da će se i Ruska Federacija suočiti sa problemima, i to ne samo na Kavkazu. Ne mogu se isključiti „iznenađenja“ u Baltičkom moru.

- Sve ovo ima za cilj podrivanje poverenja u ruske vlasti, kako spolja tako i iznutra u Rusiji. Štaviše, može se desiti klizište. Kao što znate, voda nosi kamenje. Zato što je ugled Rusije na Bliskom i Srednjem istoku pao, ne očigledno, ali sudeći po konsultacijama koje se vode, posle događaja u Zakavkazju - objasnila je Karine Gevorgjan.

Posle događaja u Nagorno-Karabahu, neki od moskovskih partnera, prema rečima orijentaliste, preispitali su svoju poziciju u pogledu izgradnje strateških odnosa i dugoročne saradnje. A razlog za to ne leži u simpatijama prema Jermeniji.

Rusija je viđena kao garant bezbednosti na Južnom Kavkazu, a uspostavljanje de fakto kontrole nad Karabahom od strane Azerbejdžana pokvarilo je ovu reputaciju. Štaviše, dodao je politikolog, incident je značajno ojačao poziciju tandema Ankara-Baku u regionu.

- Usledilo je otvaranje NATO centra u Kazahstanu, zapravo turski, iako ga je otvorio američki ambasador. ODKB, organizacija nastala na inicijativu Rusije, gde je najmoćniji učesnik, već se raspada. Za sada nemamo odgovore na ovo. Odnosno, događaji u Zakavkazju pokrenuli su spori „domino efekat“ - sumirala je Gevorgjan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!
Društvo

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!

MUP prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

02.06.2024

13:29

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija