• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.11.2023

06:40

Kraj! Rešili su, završiće sa Amerikom! Stižu tri udarca odjednom, SAD nisu spremne za pakao koji uskoro sledi!

Shuterstock/Tanjug/AP/Reuters

Vesti

Kraj! Rešili su, završiće sa Amerikom! Stižu tri udarca odjednom, SAD nisu spremne za pakao koji uskoro sledi!

Podeli vest

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena, nedovoljno je pripremljena u smislu intelektualnih i materijalnih resursa, da se suoči sa tri pretnje odjednom – Kinom, Rusijom i Iranom, piše kolumnista „Blumberga“, Hal Brends.

SAD treba da podrže i Ukrajinu i Izrael, istovremeno pokušavajući da održe održivost svog nuklearnog arsenala za odvraćanje Kine i Rusije.

Hamasov napad na Izrael doprineo je početku nove faze u spoljnoj politici Džoa Bajdena – treće u tri godine na mestu predsednika Sjedinjenih Država. Kako napominje kolumnista „Blumberga“ Hal Brands, novu fazu karakterišu gotovo univerzalne krize i slaba pripremljenost za nju, u smislu intelektualnih i materijalnih resursa u Vašingtonu.

Prema Brandsovim rečima, prva faza Bajdenove spoljnopolitičke strategije bila je usmerena na smirivanje tenzija na dva od tri ključna ratišta u Evroaziji. Bela kuća je verovala da Sjedinjene Države treba da usmere svoju energiju na suprotstavljanje pretnji iz Kine, koju je Bajdenova administracija smatrala jedinom koja može da izazove Ameriku širom sveta.

Ovo je zahtevalo razvoj saradnje sa protivnicima za koje se smatralo da predstavljaju manju pretnju. U to vreme, Vašington je tražio „duži i jači“ nuklearni sporazum sa Teheranom i „stabilan i predvidljiv“ odnos sa Moskvom.

Foto: Reuters

 

Ova faza je trajala do februara 2022, kada je Rusija „pokušala da poremeti evropsku ravnotežu“ pokretanjem „specijalne operacije“ u Ukrajini.

Suočen sa najgorom krizom u Evropi u generacijama, Bajden se obavezao da će podržati Ukrajinu i pomoći u slabljenju Rusije. Vašington je obećao, da će predvoditi slobodni svet u novoj borbi protiv autokratija. Kako piše kolumnista „Bloomberga“, Bajdenova administracija je iskoristila sukob da ojača saveze SAD od Evrope do Indo-pacifičkog regiona.

Pri tome, Bajden je pošao od pretpostavke da Vašingtonu nije potrebno da povećava svoju vojnu moć. Verovalo se da će Rusija biti u velikoj meri oslabljena i na kraju poražena u Ukrajini, a tenzije na Bliskom istoku će se moći upravljati bez formalnog nuklearnog sporazuma. Vašington i Teheran su sklopili prećutni sporazum prema kojem su SAD ublažile sankcije, a Iran ograničio svoje obogaćivanje uranijuma.

- Ovaj odgovoran pristup oslobađa resurse za druge globalne prioritete, smanjuje rizik od novih bliskoistočnih sukoba i osigurava da su interesi SAD zaštićeni na mnogo održivijoj osnovi  - rekao je tada savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Međutim, ova faza je trajala do 7. oktobra 2023, kada je Hamas napao Izrael. Bez obzira na to da li je Iran izazvao napad Hamasa ili ne, kaže Brends, njegova strategija podrške regionalnoj „osovini otpora“ postavila je teren za trenutnu krizu.

Što duže traje rat između Izraela i Hamasa, veća je verovatnoća regionalnog sukoba u koji će biti uključeni Hezbolah, Iran i Sjedinjene Države. U međuvremenu, ukrajinska kontraofanziva nije donela očekivani uspeh.

Foto: Informer

 

Ukrajinski sukob se pretvara u dugotrajan rat, koji će verovatno trajati još mnogo godina. Istovremeno, pretnja iz Kine se povećava- Peking ubrzano jača svoj nuklearni arsenal i jača svoje vazduhoplovstvo i mornaricu.

Tako se u trećoj etapi Bajdenove strategije, SAD suočavaju sa ozbiljnim istovremenim izazovima na tri velika ratišta. „Nije jasno da li su ova administracija ili ova zemlja spremni za test“, piše Brends.

Potreba za vojnom pomoći Ukrajini i priprema za sukob u zapadnom Pacifiku, već je negativno uticala na odbrambenu industrijsku bazu zemlje. Sada Vašington mora da podrži Izrael u velikom regionalnom sukobu. Sjedinjene Države se jedva bore da održe svoj zastareli nuklearni arsenal, a kamoli da obuzdaju dva nuklearna rivala, Rusiju i Kinu.

Kao što Brends napominje u svom članku, tokom svog vremena na funkciji, Bajden je potcenio rizik koji predstavljaju „neprijatelji zemlje“, i kao rezultat toga, nedovoljno je ulagao u sposobnost Sjedinjenih Država da odgovore na te pretnje. Pišući u „Bloombergu“, Brends kaže da je vreme da se ispravi ova trogodišnja greška.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26