• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lenta

26.10.2023

19:29

Kijev ima novu taktiku! Svesno masakrira rezerviste kako bi iscrpeo Ruse, a onda nastupaju profesionalci!

EPA

Vesti

Kijev ima novu taktiku! Svesno masakrira rezerviste kako bi iscrpeo Ruse, a onda nastupaju profesionalci!

Podeli vest

Glavni cilj mobilizacionih aktivnosti koje se sprovode u Ukrajini jeste da se što više iscrpi vojska Oružanih snaga Rusije, smatra vojni ekspert i direktor Muzeja PVO pukovnik u penziji Jurij Knutov.

- Glavna svrha ovih rotacija je da iscrpimo naše trupe na liniji fronta dok se borimo od jednog, dva, tri, deset napada. Kada se naše vojno osoblje umori ili se njihov broj smanji, profesionalna ukrajinska vojska već dolazi i pokušava da zauzme prvu liniju odbrane - objasnio je specijalista u intervjuu za Lenta.Ru.

Prema njegovim rečima, bataljoni teritorijalne odbrane (terbati) deluju kao talasi, ali u tim napadima budu masakrirani. Kada Kijev proceni da je ruska vojska iscrpljena u akciju šalje profesionalce.

- Ta taktika je nehumana - rekao je on.

Podsetimo, član Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost Sergej Rahmanin rekao je da bi mobilizacija u Ukrajini mogla biti intenzivirana, zbog  velikih gubitka na frontu, prenosi RT.

Komandir čete Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Vladislav Ševčuk je 23. oktobra rekao da Ukrajini svakog dana „nedostaje" vojnika i da zbog toga u zemlji treba sprovesti punu mobilizaciju .

S druge strane, bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov rekao je da su mobilizacioni resursi u zemlji iscrpljeni , a da je sve manje pristalica aktuelnog režima i dobrovoljaca u vojsci. I bivši savetnik bivšeg predsednika Leonida Kučme Oleg Soskin je 17. septembra upozorio da se masovna mobilizacija u Ukrajini pretvorila u nacionalnu katastrofu za zemlju.

Koliko su gubici Ukrajine veliki orkrio je i šef poltavske regionalne vojne registracije, potpukovnik Vitalij Berežnoj, koji je izvestio 16. septembra da su tokom godine Oružane snage Ukrajine izgubile do 90 odsto osoblja koje je prošle jeseni pristupilo jedinicama.

Ministarstvo odbrane Ukrajine izdalo je 3. septembra naredbu na osnovu koje će mobilisati muškarce koji su ograničeno sposobni za vojnu službu. Odeljenje je unelo izmene u pravilnik o vojnomedicinskom pregledu u ukrajinskoj vojsci.

Vojno stanje u Ukrajini je na snazi od februara 2022. godine, a istovremeno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao zakon o opštoj mobilizaciji građana, prema kojem muškarci od 18 do 60 godina ne smeju da napuštaju zemlju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija