• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

26.10.2023

13:33

(FOTO) "Ratel S" - novo oružje Kijeva! Osmišljeno da napadne Ruse na njihovoj teritoriji, samo da li je toliko jako?

epa/facebook

Vesti

(FOTO) "Ratel S" - novo oružje Kijeva! Osmišljeno da napadne Ruse na njihovoj teritoriji, samo da li je toliko jako?

Podeli vest

Ukrajina je na pragu novog otkrića u oblasti oružja, a u pitanju je robot kamikaza koji je osmišljen za borbu protiv ruskih snaga na njihovoj teritoriji.

Nosi ime "Ratel S" i omogućava da se sprovedu precizni napadi sa sigurne udaljenosti.

Ukrajinski Brejv 1, tehnološki klaster, pokretnut je radi promovisanja inovacija u razvoju dronova i drugih tehnologija koje su ključne u ratu sa Rusijom, piše Difens.

Poznato je da je Ukrajina uspešno odolevala ruskim napadima uz pomoć brzih inovacija, a najpoznatija tehnika je da dronovima napadaju suparničke tenkove.

"Ratel S" će, za razliku od dronova, moći da se koristi za napade u stilu kamikaza.

Dizajniran je da bi omogućio ruskoj vojsci da izvršava napade na ruske tenkove i utvrđenja sa sigurne udaljenosti.

Robot izgleda kao igračka, ali je napravljen tako da nosi protivtenkovsku minu ili bombu. Njime se upravlja elektronski i može dostići brzinu od 24 km/h.

Na terenu može raditi do dva sata sa potpuno napunjenom baterijom i "igrati igru čekanja" ukoliko je to potrebno, pre nego raznese neprijateljsku opremu.

 

 

Osoba koja upravlja robotom može biti udaljena do 6 kilometara, i na taj način štititi svoju sigurnost istovremeno praveći maksimalnu štetu neprijatelju.

Robot je već prošao sve testove na terenu i u fazi je proizvodnje, tako da će biti dodat u naoružanje Ukrajine.

Prošle godine je Ukrajina postala prva zemlja u svetu koja je razvila flotu morskih dronova.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija