• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.10.2023

10:18

Početak kraja! Veliki manevar Rusije usred rata u Izraelu bacio Ukrajinu na kolena! Niko nije očekivao da će Putin ovo uraditi, sada je svaki otpor beznačajan!

Reuters

Vesti

Početak kraja! Veliki manevar Rusije usred rata u Izraelu bacio Ukrajinu na kolena! Niko nije očekivao da će Putin ovo uraditi, sada je svaki otpor beznačajan!

Podeli vest

Dok je svet usredsređen na rat između Izraela i Hamasa, Rusija je pokrenula žestoku ofanzivu na istoku Ukrajine, istovremeno pokušavajući da opkoli grad Avdejevku kod Donjecka i napadajući oblast oko ranije zauzetih gradova Kupjanska i Limana.

Ojačane pozicije Moskve i ponovni napadi na ove strateške tačke na istočnom frontu primoravaju Ukrajinu da brani delove teritorije koji su mesecima bili okupirani nakon ruskog napada u februaru 2022. godine, a zatim oslobođeni pre oko godinu dana, piše "Vašington post".

Najžešće borbe vode se kod Kupjanska, grada koji se nalazi na reci Oskil, samo 40 kilometara od granice sa Rusijom. Ukrajinski komandanti i zvaničnici stacionirani duž istočnog fronta rekli su da je Rusija značajno ojačala svoje snage poslednjih nedelja stvaranjem novih, svežih brigada – uključujući elitne snage i jedinice Z-Oluje sastavljene od zatvorenika.

"Situacija se značajno pogoršala“

Komandant kopnenih snaga Ukrajine, general Oleksandr Sirski, rekao je da se situacija “značajno pogoršala” i da Rusija ima za cilj da opkoli Kupjansk i dođe do reke koja protiče kroz grad. U subotu je centrom Kupjanska neprestano odjekivala artiljerijska vatra.

Grad i okolina su bombardovani gotovo neprekidno otkako su ukrajinske trupe povratile Kupjansk u munjevitoj kontraofanzivi u septembru 2022. Od tada je bilo samo marginalnih pomeranja u teritorijalnoj kontroli.

U avgustu je Ukrajina naredila evakuaciju velikih razmera. Osim obližnjeg bombardovanja, grad je sada sablasno tih, njegova glavna ulica i administrativne zgrade su u ruševinama.

Foto: Reuters

 

Ženja, 28-godišnji vojnik koji se bori u Sinkivki, selu severoistočno od Kupjanska, opisao je bitke poslednjih dana kao “lude” i rekao da Rusi napadaju ukrajinske položaje sa ogromnom količinom municije.

- Ovde su definitivno doveli još tenkova, njihova artiljerija gotovo neprekidno puca. Oni se bore baš kao i tokom Drugog svetskog rata. Šalju svoje ljude kao komade mesa, iznova i iznova - kaže Ženja.

Ženja je rekao da su ukrajinske snage bile u stanju da održe liniju, ali izgleda da su Rusi naučili iz prošlih grešaka, proučavajući i koristeći lokalni teren i postepeno poboljšavajući svoju taktiku. Kaže da koriste sve štp mogu od naoružanja.

"Ima mesta gde imamo problema, pa se probijaju. Ovde šalju tolike snage da ih je teško obuzdati. Pucaju iz svega što imaju. Ulaze sa svojim tenkovima iz više pravaca, onda lete helikopteri iznad glave", dodaje on.

Kupjansk se bori za opstanak

Kupjansk je grad koji se bori za opstanak. Stanovnici koji su odlučili da ostanu u gradu strahuju od ponovne okupacije.

Takođe je velika sumnja u kolaboracioniste i one koji još uvek gaje proruska osećanja. Ukrajinski vojni obaveštajci i vojnici jedinica koje se bore u toj oblasti ne pokazuju vidljivo svoj čin dok su u Kupjansku, a lokalni zvaničnici iz bezbednosnih razloga žive van centra grada.

Foto: Reuters/Printscreen

 

Plakat na ulazu u Kupjansk poziva ljude da pozovu broj i prijave informacije o "izdajnicima Ukrajine“. U obaveštajnom memorandumu objavljenom na društvenoj mreži "X", britansko Ministarstvo odbrane je napisalo da je Moskva posljednjih mjeseci izgradila borbene sposobnosti na pravcu Kupjansk-Liman, ali je do sada ostvarila vrlo ograničene dobitke.

- Ukrajinske snage održavaju značajno odbrambeno prisustvo duž ove linije i malo je verovatno da će ruske kopnene snage postići veliki operativni prodor - navodi se u memorandumu i dodaje da Rusija želi da napreduje do reke Oskil i stvori tampon zonu oko ukrajinskog Luganska. region, koji je u velikoj meri okupiran.

Značajan napad na Avdejevku

Ranije ovog meseca, Moskva je takođe pokrenula značajnu ofanzivu na Avdejevku, koja se nalazi pet kilometara severno od grada Donjecka u okupiranoj istočnoj Ukrajini. Avdejevka je meta otkako je Rusija počela da potpiruje rat u istočnom regionu Donbasa 2014.

Kao rezultat toga, to je jedna od najbolje utvrđenih lokacija na liniji fronta. Tokom protekle decenije, ruske snage su više puta pokušavale da opkole grad, posebno u žestokoj borbi 2017.

Načelnik vojne uprave Avdejevke Vitalij Barabaš kaže da je novi napad "bez presedana“. Rusija je rasporedila više vojnika i opreme nego ikada ranije tokom decenija borbi.

Foto: Printscreen/Rybar

 

- Maksimalna količina korišćene opreme 2014, 2015, pa i 2017, kada su pokušali da uđu u Avdejevku, bila je oko 20-30 komada. Čak i na početku invazije, ako se ne varam, ne više od 30-. Korišćeno je 35 komada, ali su 10. oktobra poslali oko 100 borbenih vozila i oko 2.000 ljudi. Od tada, Rusija nemilosrdno bombarduje grad i njegova predgrađa avijacijom i artiljerijom, pre kratkog dvodnevnog zatišja za pregrupisavanje. Napadi su ponovo počeli 19. oktobra. Od početka ove godine nije bilo ovakvog napada ni u jednom pravcu na prvoj liniji fronta. Ukoliko Rusija zauzme Avdejevku, zbog njenog strateškog položaja, mogao bi da se sruši veliki deo fronta koji se proteže oko 50 kilometara od Torečkog do Marijink - rekao je Barabaš.

Prema ukrajinskim vojnim obaveštajnim službama, rekao je Barabaš, ruske snage su pod pritiskom Moskve da zauzmu ceo region Donjecka do kraja godine, što je ambiciozan i verovatno nerealan cilj. Proratni ruski vojni blogeri priznaju da se obe strane suočavaju sa ogromnim izazovima u bici za Avdejevku.

- Borbe u Avdejevki i u pravcu Donjecka ne samo da su goruće nego i goruće. Tokom protekle nedelje ruske snage su postigle određene uspehe, ali je bilo i rizika. Njihova artiljerija na celom Donjeckom frontu je veoma moćna. Ovo stvara velike poteškoće za kretanje ruske oklopne tehnike i pešadije - objavio je ugledni blog "VarGonzo" na Telegramu.

Ukrajina u ofanzivi

Drugi istaknuti ruski ratni bloger, "Ribar", piše da je veliki broj trupa u toj oblasti, ukopanih na utvrđenim položajima, otežavao vođenje "manevarskog ratovanja“ i često je rezultirao frontalnim napadima. "Rezultat svega ovoga je poziciona pat pozicija“, napisao je Ribar u analizi objavljenoj u nedelju.

Ali drugde na frontu, Ukrajina je aktivno u ofanzivi, napredujući kroz manje, munjevito brze pešadijske napade i mukotrpno zauzimajući jednu po jednu rusku poziciju. Ovi iznenadni napadi, rekli su komandanti, bili su osmišljeni da izvrše pritisak na Ruse, odvrate im pažnju i primoraju ih da se pregrupišu, potencijalno stvarajući slabe tačke na drugim mestima na frontu kroz koje Ukrajina može da se probije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26