• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.10.2023

08:24

Izrael u Panici, vide "ruski trag" u napadu Hamasa!? Iran i Turska odmah zaboravljeni - samo nek se Rusija optuži

Shutterstock/Reuters

Vesti

Izrael u Panici, vide "ruski trag" u napadu Hamasa!? Iran i Turska odmah zaboravljeni - samo nek se Rusija optuži

Podeli vest

Palestinski militanti iz Pojasa Gaze uspeli su u zaista smeloj akciji. Ipak, očekuju nas značajniji događaji. Osnivač i predsednik naučnog centra Instituta Bliskog istoka, Jevgenij Satanovski, smatra da proboj militanata Hamasa na teritoriju Izraela, treba posmatrati kao generalnu probu za budući rat između Tel Aviva i Teherana.

Kako napominje specijalista, upravo je Iran odigrao ključnu ulogu u činjenici, da Gaza i Južni Liban trenutno predstavljaju dobro pripremljene ofanzivne odskočne daske, i s vremena na vreme lansiraju raketne napade na Izrael.

Moguće je da je do sadašnje akcije došlo, između ostalog, zahvaljujući Turskoj. U poslednje vreme Ankara ne krije svoje geopolitičke ambicije, a oni su, mora se priznati, preveliki.

Prema politikologu, "zaštita" palestinskih radikala od strane turskih vlasti je posebna priča. Vojna komponenta je mnogo interesantnija. Postoji velika verovatnoća, da upravo preko Turske, oružje namenjeno Kijevu padne u ruke militanata Hamasa.

- Ovo poslednje je izuzetno zanimljiva tema. Izraelski mediji, koje kontrolišu ukrajinski i odbegli ruski oligarsi, sada svim silama pokušavaju da prenesu temu krivice za ono što se dešava na Rusiju i Putina. Takođe oni tvrde da nije bilo "specijalne vojne operacije", ne bi bilo šverca oružja iz Ukrajine na Bliski istok - izveštava Satanovski.

Foto: Shutterstock/youtube.com/printscreen

 

Pored toga, postoji još jedna zanimljiva tačka. Politikolog je skrenuo pažnju na taktiku palestinskih militanata - brze prodore u malim grupama. Pre nešto više od godinu dana isto se moglo videti i u Harkovskoj oblasti. Međutim, u Izraelu mogu beskonačno povlačiti paralele i pripisivati odgovornost nekom drugom.

Istina je, da je sam Tel Aviv kriv za ono što se dogodilo. Umesto da vodi beskompromisnu ​​borbu protiv onih koje smatra teroristima, počeo je da ulazi u pregovore i sklapa sporazume, koje niko nije hteo da sprovede. Sada Izrael žanje plodove svoje politike, zaključio je ekspert.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela
Društvo

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela

Hoće li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16.06.2024

13:27

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26