• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.10.2023

09:02

Izrael proglasio ratno stanje i mobilizaciju! Pokrenuta brutalna odmazda! (VIDEO)

Reuters/EPA

Vesti

Izrael proglasio ratno stanje i mobilizaciju! Pokrenuta brutalna odmazda! (VIDEO)

Podeli vest

Izraelska vojska proglasila je pripravnost za rat i mobilizaciju rezervista pokrenuvši vazdušne udare na pojas Gaze, dva sata nakon što je islamistička organizacija Hamas sa te teritorije izvela iznenadni raketni napad na teritoriju Izraela.

Izrel je proglasio pripravnost za rat i optužio Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za napad. Vojska je saopštila da će Hamas "snositi posledice i odgovornost za događaje“

Ministar odbrane Joav Galan proglasio je mobilizaciju rezervista i vanredno stanje u krugu od 80 kilometara od pojasa Gaze, nakon iznenadnog napada Hamasa, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Broj rezervista koji će biti pozvani zavisiće od potreba vojske, prenosi "Tajms of Izrael". Postoji veliki broj žrtava nakon što su se teroristi Hamasa nakon raketnog napada infiltrirali u grad Sderot na jugu zemlje, prenosi izraelski portal.

 

 

 "Vanredno stanje" omogućava vojnoj komandi da ograničava okupljanja i zatvori područja, koje obuhvata i gradove Tel Aviv i Beršivu. Izraelski bezbednosni kabinet na najvišem nivou održaće sastanak u 13 časova po lokalnom vremenu, zbog iznenadnog napada za koji je Hamas preuzeo odgovornost, saopštio je kabinet premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Tajms of Izrael.

 

 

Nije poznato  koliko se terorista infiltriralo u zemlju, a sukobi su u toku. Izraelski mediji su ranije izvestili da su naoružani napadači otvorili vatru na prolaznike u Sderotu, a snimci koji kruže društvenim mrežama navodno pokazuju sukobe u gradu i na ulicama.

Današnji napada najteži je od kada su Izrael i Hamas vodili desetodnevni rat 2021. godine, a izraelski mediji izveštavaju o pucnjavi između grupa palestinskih boraca i bezbednosnih snaga u gradovima na jugu Izraela.

Hamas je ranije preuzeo odgovornost za raketni napad koji je izveden jutros na južni i centralni Izrael iz Pojasa Gaze, u kome najmanje jedna raketa direktno pogodila zgradu u području Gederota, gde je poginula žena, a više osoba povređeno. Sirene za opasnost čule su se i u Jerusalimu, gde je stanovništvo pozvano da se evakuiše u skloništa.

Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

 

 

- Ovo je dan najveće borbe i poslednji dan okupacije - rekao je Deif i dodao da je lansirano 5.000 raketa.

Stanovništvo u ugroženim područjima pozvano je da ostane u svojim domovima, a otvorena su skloništa širom zemlje, prenosi "Džeruzalem post".

 

 

Vojska je saopštila da načelnik štaba od jutros vrši procenu situacije i odobrava planove za nastavak operacija.  Do 8 sati jutros zdravstvena služba Magen David Adom (MDA) je prijavila da je do sada zbrinula 16 ljudi širom zemlje, uključujući dvoje koji su u kritičnom stanju. Rakete su pale na više gradova i naselja, saopštila je vojska.

U Tel Avivu, prema prvim izveštajima izraelskih medija došlo je do direktnog udara u kuću. Prijavljen je direktan pogodak na zgradu u Aškelonu. U gradu se zapalilo i više desetina vozila.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija