• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.09.2023

14:02

Pre bi umrli nego tražili pomoć od Francuza! Marokanci i pored velikog razaranja odbijaju saradnju sa Parizom!

EPA

Vesti

Pre bi umrli nego tražili pomoć od Francuza! Marokanci i pored velikog razaranja odbijaju saradnju sa Parizom!

Podeli vest

Nakon najsmrtonosnijeg potresa u poslednjih 60 godina Maroko je prihvatio pomoć Španije, Britanije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Međutim, Marokanci nisu zatražili pomoć od Francuske uprkos tome što su ministri u Parizu rekli da su "spremni da pomognu Maroku".

Marokanski zvaničnici još nisu objasnili zašto nisu zatražili pomoć, a francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona pokušala je da ublaži nagađanja o razdoru između dve zemlje. Ipak, diplomatski odnosi Maroka i Francuske poslednjih godina su dosta zategnuti.

Maroko je bivša francuska kolonija, koja je bila pod kontrolom Pariza između 1912. i 1956. godine, ali sada je glavna kontroverzna tačka spor oko Zapadne Sahare. Maroko želi da Francuska prizna njegov suverenitet nad tim područjem. Takođe, Marokanci zameraju Francuzima to što su poboljšali odnose sa Alžirom, glavnim rivalom Maroka i još jednom bivšom kolonijom Pariza.

Čini se da su odnosi dve zemlje pali na najnižu tačku u Januaru kada je Rabat povukao svoje izaslanike iz Pariza nakon što je EU osudio kršenje ljudskih prava u Maroku.

Ministarka Kolona insistira na tome da je Francuska i dalje "spremna da pomogne Maroku".

- To je suverena odluka Maroka, a na njima je da odluče - navela je. 

Spasioci u Maroku nastavljaju trku s vremenom kako bi pronašli preživele u ruševinama više od 48 sati nakon najsmrtonosnijeg zemljotresa u poslednjih šest decenija u toj državi.

Broj poginulih porastao je na 2.497, a povređeno je 2.476 osoba, javila je marokanska državna agencija. Vlasti nisu iznele procene koliko ljudi se vodi kao nestali. Zbog puteva koji su blokirani odronima teže je pristupiti najteže pogođenim lokacijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija