• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.08.2023

19:54

(FOTO/VIDEO) Prvi snimci sa mesta pada ukrajinskih aviona: U sudaru ''Albatrosa'' među stradalima i čuveni pilot, bager vadio spaljene ostatke olupine!

Printscreen/Twitter

Vesti

(FOTO/VIDEO) Prvi snimci sa mesta pada ukrajinskih aviona: U sudaru ''Albatrosa'' među stradalima i čuveni pilot, bager vadio spaljene ostatke olupine!

Podeli vest

U sudaru dva trenažna aviona L-39 Albatros ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva poginula su tri pilota, među kojima je i Andrej Pilšikov, sa pozivnim imenom "Đus".

Do sudara na nebu je došlo juče, iznad grada Žitomira.

Na mestu pada ostale su olupine aviona zabijene u zemlju, a prema snimcima koje je objavila Neksta vide se kamioni puni sprženih delova letelice.

 

 

Prema pisanju ukrajinskih medija, Pilšikov je učestvovao u odbrani Kijeva na početku rata, leteći na avionu MiG-29.

Više puta je govorio za zapadne medije, poput Vašington posta, Bi-Bi-Sija, Foksa, gde je često koristio priliku da apeluje na zapadne zemlje da pošalju Kijevu savremene avione.

 

 

Aero L-39 Albatros je trenažni mlazni avion proizvođen u Čehoslovačkoj. Prvi let je obavio 4. novembra 1968. godine. Godine 1972. izabran je za glavni trenažni avion zemalja Varšavskog pakta.

Serijski je proizvođen do 1999. godine, i ukupno je napravljeno 2868 aviona. U službi je u više od 30 zemalja sveta.

Dužina trupa je 12,13 metara, raspon krila 9,46 metara. Maksimalna brzina L-39 je 761 kilometar na sat, praktičan domet leta je 1650 kilometara, a praktični plafon je 12 hiljada metara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija