• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.08.2023

10:22

Podignuta nova optužnica protiv Trampa! Bivši američki predsednik SAD: "Nameštaju mi"

Tanjug/AP

Vesti

Podignuta nova optužnica protiv Trampa! Bivši američki predsednik SAD: "Nameštaju mi"

Podeli vest

Bivši američki predsednik Donald Tramp suočio se sa četvrtom krivičnom optužbom nakon što ga je velika porota Džordžije optužila za pokušaj da utiče na izbore 2020. godine, na kojima ga je pobedio demokrata Džo Bajden.

Optužbe, koje je podigla američka okružna tužiteljka Fani Vilis, poslednje su u pravnim problemima za Trampa, lidera u trci republikanaca za predsedničke nominacije 2024. članova organizovanih kriminalnih grupa.

Oni su optužili još 18 ljudi, uključujući Marka Medousa, Trampovog bivšeg šefa kabineta Bele kuće, i advokate Rudija Đulijanija i Džona Istmana.

Slučaj se zasniva na Trampovom telefonskom pozivu od 2. januara 2021. glavnom izbornom zvaničniku Džordžije, Bredu Rafenspergeru, pozivajući ga da „pronađe“ dovoljno glasova da poništi svoj tesni poraz u državi, što je Rafensperger odbio da uradi.

Četiri dana kasnije, 6. januara 2021. i dve nedelje pre nego što je Tramp trebalo da napusti Belu kuću, njegove pristalice su upali u Kapitol SAD u neuspešnom pokušaju da spreče kongresmene da potvrde Bajdenovu pobedu.

Kandidat na republikanskim predizborima Donald Tramp, kritikovao je „nameštenu” optužnicu optužujući ga da je pokušao da manipuliše predsedničkim izborima 2020. u državi Džordžija.

- Meni izgleda namešteno - odgovorio je Tramp, koji vodi kampanju za republikanske predizbore da ponovo osvoje Belu kuću 2024. godine, u poruci objavljenoj na njegovoj društvenoj mreži Truthsocial. "Zašto nisu podneli tužbu pre dve i po godine? Zato što su to hteli da urade usred moje političke kampanje. Lov na veštice!" dodao je on.

On već ima tri krivična predmeta

Tramp se već izjasnio da nije kriv po tri krivične optužbe. Njemu predstoji suđenje u Njujorku, koje će početi 25. marta sledeće godine, za isplatu novca za ućutkivanje porno glumice, i suđenje na Floridi koje će početi 20. maja zbog nezakonitog zadržavanja poverljivih dokumenata.

Treća optužnica, podignuta protiv njega u Vašingtonu, tereti ga za nezakonit pokušaj da ospori svoj poraz na izborima 2020. godine, a datum suđenja još nije određen. Gruzija, nekada pretežno republikanska država, postala je jedna od nekoliko sving država koje odlučuju o ishodu predsedničkih izbora.

Tramp istrajava u lažnim tvrdnjama da je pobedio na izborima u novembru 2020, iako desetine tužbi i vladinih istraga nisu pronašle dokaze koji bi potkrepili te tvrdnje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija