• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

04.08.2023

06:15

(VIDEO) Staljinova "kraljica bitaka" rastura Ukrajinu, za Amere je bila aut, sad znaju koliko su pogrešili!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) Staljinova "kraljica bitaka" rastura Ukrajinu, za Amere je bila aut, sad znaju koliko su pogrešili!

Podeli vest

Staljin je trvdio da je artiljerija „kraljica bitaka"i zato uporno razvijao artiljerijska oružja i taktike. To se i sada pokazuje kao odlučujuća prednost na ukrajinskom frontu dugom oko hiljadu kilometara, iako zapad omalovažava sve te ruske rezerve iz „doba Staljina".

Naime, američki vojni i obaveštajni analitičari se i dalje utrkuju kako bi barem malo osokolili posustalu ukrajinsku kontraofanzivu. Pridružili su im se i novinari pa tako  Njuzvik piše o „uništenoj ruskoj artiljeriji":

„Artiljerija je bila središnji deo ruske ofanzive na Ukrajinu, sada je u velikoj meri u nedostatku jer sve efikasnije ukrajinsko oružje, istog tipa, pravi razorne gubitke, navodi američke obaveštajne analitičare ovaj magazin.

- Artiljerija je do sada bila prednost Rusije ali više to nije- rekao je za Njuzvik visoki obaveštajni zvaničnik odbrane.

Međutim istina je sasvim drugačija. Satelitski snimci iz vremena kada se Ukrajina spremala da pokrene kontraofanzivu pokazuju kako Rusija svoju liniju fronta dugu 600 milja (oko hiljadu kilometara) pojačava minskim poljima, barikadama, „zmajevim zubima", protivtenkovskim rovovima i vrši velike pokrete i pregrupisavanja efikasne artiljerije.

Tramp uoči dolaska na sud: Velika mi je čast, idem u Vašington da me...

Analiza ruske odbrambene linije u Ukrajini penzionisanog australijskog generala Mik Rajana pokazuje da je: „Ruska artiljerijska odbrana smrtonosnija od svega što je bilo koja vojska iskusila za poslednjih 80 godina".

Mik Rajan ističe da bi prodor u takvu odbranu zahtevao najbolje operativne veštine kombinovanog naoružanja.

Ukrajina je u junu započela dugo očekivanu kontraofanzivu sa ciljem da oslobodi teritoriju na istoku i jugu zemlje, ali je do sada postigla samo marginalne dobitke.

A o efikasnosti artiljerije iz „doba Staljina" kako je podsmešljivo pokušavajući da omalovaže nazivaju zapadni vojni i obaveštajni analitičari i novinari govore ne samo rezultati kontraofanzive već činjenice i fotografije  uništenih tenkova „leopard" i vojnih vozila „bredli".

 Tako je i Ministarstvo odbrane Rusije prvi put saopštilo da je uništena ukrajinska samohodna haubica „Bogdan" u zoni specijalne vojne operacije, prenoseći pisanje ratnog reportera „Komsomoljske pravde" Aleksandra Koca na Telegramu.

- Retka sreća, ne mogu se svi pohvaliti tim. Ove haubice u Oružanim snagama Ukrajine mogu se izbrojati na prstima jedne ruke - objasnio je on.

Ovo artiljerijsko oruđe ukrajinske odbrambene industrije predato je vojsci početkom godine i, „bez preterivanja, predstavlja njen ponos".

- Samohodna artiljerijska oruđa na točkovima su veoma pokretna i na autoputu mogu da dostignu brzinu i do 80 kilometara na sat, što je veoma važno prilikom promene položaja. Oklopna kabina šasije KrAZ-63221 štiti posadu od slučajnih fragmenata, a automatski punjač obezbeđuje brzinu paljbe do šest projektila u minuti - istakao je ruski reporter.

Glavna prednost „Bogdana" je top, sa dometom paljbe do 42 kilometra sa visokoeksplozivnim projektilom, a do 55 - sa aktivno-reaktivnim. Ovo je uporedivo sa mogućnostima francuskih samohodnih topova na točkovima „CEZAR", koja su možda i najcenjenija samohodna artiljertijska oružja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20