• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

26.07.2023

23:21

Superćelija koja je napravila lom u Srbiji je ništa u odnosu na ono što nas čeka! Alarmantno upozorenje naučnika!

RAINALARM

Vesti

Superćelija koja je napravila lom u Srbiji je ništa u odnosu na ono što nas čeka! Alarmantno upozorenje naučnika!

Podeli vest

Zabrinjavajuća nova studija ukazuje na mogući kolaps glavne okeanske struje u Atlantskom okeanu već 2025. godine. Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na trenutne ekstremne vrućine kojima svedočimo širom sveta, pri čemu se ne misli samo na toplotne talase i superćelijske oluje koje su pogodile Evropu i Srbiju!

Fizičar Peter Ditlevsen i statističar Susanne Ditlevsen sa Univerziteta u Kopenhagenu (Danska) izračunali su vrednosti koje ukazuju da su rani znaci upozorenja znatno iznad prirodnih varijacija.

Alarm je upaljen

Severnoatlantska meridijalna preokretna cirkulacija (AMOC) je glavna morska struja u Atlantskom okeanu. Karakteriše ga strujanje tople slane vode ka severu u gornjim basenima. Nakon okretanja na krajnjem severu gde se ohladila, struja pada na dno i teče ka jugu u dubinama Atlantskog okeana. 

Deo je termohalinske transportne trake i važna komponenta klimatskog sistema Zemlje. Ovaj sistem okeanskih struja prenosi značajan deo toplotne energije sa tropskih geografskih širina i južne hemisfere u severni Atlantski okean, odakle se toplota prenosi u atmosferu. Promene u ovom okeanskom toku imaju dubok uticaj na globalni klimatski sistem. 

- S obzirom na važnost AMOC-a za klimatski sistem, ne treba zanemariti tako jasne pokazatelje skorog kolapsa - upozoravaju autori studije. 

AMOC usporava od sredine 20. veka. Ukoliko potpuno prestane, moguće je da će u tropima biti poremećene sezone monsuna, dok će Evropa i Severna Amerika doživeti znatno oštrije zime. Posledice će ozbiljno uticati na čitave ekosisteme i naše snabdevanje hranom. 

Dva rana znaka 

AMOC se direktno prati tek od 2004. godine, što nije dovoljno dugo da se razume pun pravac njegovog trenutnog usporavanja. 

Tako su istraživači, koristeći mnoge modele, identifikovali region okeana gde temperatura površine najviše odgovara stanju cirkulacije okeana, da bi se koristili kao jedan od dva manje direktna indikatora čiji zapisi sežu do 1870. godine. Još jedan rani znak upozorenja koji su istraživači uzeli u obzir je „gubitak otpornosti" u sistemu, koji se manifestuje povećanim fluktuacijama i varijacijama, poput čigre, igračke koja se okreće oko svoje ose, ali na kraju usporava i pada. Korišćenje ova dva rana znaka upozorenja za procenu AMOC statusa je slično merenju otkucaja srca i krvnog pritiska za praćenje zdravlja srca. 

Foto: Printskrin

 

 

Hitan odgovor Naučnici su zaključili da bi AMOC mogao prestati već 2025. godine. Ovi rezultati su alarmantno brži od najnovijih predviđanja Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC), ali Ditlevsen i Ditlevsen tvrde da su rani znaci već jasni. Brzina kojom se približavamo tom destabilizirajućem događaju takođe će odrediti da li će se sistem urušiti ili ponovo stabilizovati. 

Priroda ne prašta

S obzirom na to da ne samo da nismo uspeli da smanjimo količinu gasova staklene bašte koje smo do sada ispustili u atmosferu, već smo ih i povećali, čini se da smo na zastrašujućem putu ka snažnom i brzom približavanju pragu okeana.

Iako još uvek ne razumemo sve faktore koji mogu uticati na ceo ovaj sistem, drugi istraživači tvrde da je teško napraviti razliku između delimičnog i potpunog kolapsa AMOC-a. 

- Uprkos ovim rezervama, ovo je zaista zabrinjavajući rezultat koji bi trebalo da zahteva brze i efikasne mere za smanjenje globalnih emisija gasova staklene bašte kako bi se izbegao kolaps AMOC - zaključio je tim istraživača.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija