• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.07.2023

17:29

Živi ćemo izgoreti! Protekli mesec najtopliji u istoriji čovečanstva, stručnjaci upozoravanju: El Ninjo će dodatno podići temperature (FOTO)

EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Vesti

Živi ćemo izgoreti! Protekli mesec najtopliji u istoriji čovečanstva, stručnjaci upozoravanju: El Ninjo će dodatno podići temperature (FOTO)

Podeli vest

Protekli mesec bio je najtopliji u istoriji, prema preliminarnim podacima, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Kako se navodi, u rekordno toplom junu zabeležene su temperature morske vode površine bez presedana i rekordno mala količina leda na Antarktiku.

Rekordne temperature na kopnu i u okeanu mogu imati razorni uticaj na ekosisteme i životnu sredinu, ukazuje SMO.

- Do visokih temperatura u junu i početkom jula došlo na početku razvoja El Ninja, za koji se očekuje da ce dodatno podići temperature i na kopnu i u okeanima i dovesti do ekstremnijih temperatura i morskih toplotnih talasa - izjavio je Kristofer Hevit, direktor klimatskog servisa u SMO.

Dodao je da se može očekivati da ce biti oboreno još više rekorda kako se El Ninjo bude razvijao i da će se taj uticaj osećati do 2024. godine.

- Ovo je zabrinjavajuca vest za planetu - istakao je on.

Omar Badur iz SMO kaže da je, prema podacima partnera te organizacije u različitim delovima sveta, prva nedelja jula postavila novi rekord u pogledu dnevnih temperatura.

Izveštaj evropske Službe za klimatske promene Kopernikus pokazao je da je jun ove godine bio nešto više od 0,5 stepeni iznad proseka za period 1991-2020, obarajuci prethodni rekord iz juna 2019. godine.

Rekordne temperature u junu zabeležene su širom severozapadne Evrope, u delovima Kanade, Sjedinjenih Država, Meksika, Azije i istočne Australije.

Jun je bio hladniji nego inače na nekoliko mesta, uključujuci zapadnu Australiju, zapadne Sjedinjene Države i zapadnu Rusiju.

Prema podacima Kopernikusa, površinske temperature vode u severnom Atlantiku su "neverovatne", kao i temperature celih okena.

Temperature u severnom Atlantiku su bez presedana i izazivaju veliku zabrinutost. One su mnogo više od onoga što je predviđano, rekao je Majkl Sperou iz SMO, ističući da će to uticati na ekosisteme i ribarstvo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija