• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.06.2023

14:01

Kad ovo vidi Erdogan! Policija u Stokholmu dozvolila sraman čin, ulazak u NATO pod znakom pitanja!

EPA/TOLGA BOZOGLU/Pixabay/marsjoo

Vesti

Kad ovo vidi Erdogan! Policija u Stokholmu dozvolila sraman čin, ulazak u NATO pod znakom pitanja!

Podeli vest

Švedska policija dozvolila je da se danas održi manji protest ispred džamije u Stokholmu, gde će organizatori pocepati Kuran i spaliti ga, što bi moglo dodatno da zakomplikuje nastojanje Švedske za ulazak u NATO, piše Rojters.

Serija protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda povećala je tenzije sa Turskom, čija podrška Švedskoj treba da bi se pridružila Severnoatlantskom sporazumu.

Ranije je švedska policija odbacila nekoliko zahteva za proteste protiv Kurana, islamske svete knjige, ali su sudovi poništili te odluke, uz obrazloženje da su prekršile zaštićenu slobodu govora.

Na protestu se očekuju dve osobe

Policija je saopštila da, iako to "može imati spoljnopolitičke posledice", bezbednosni rizici i posledice u vezi sa spaljivanjem Kurana nisu takve prirode da bi zahtev trebalo da bude odbijen.

Očekuje se da će u protestima učestvovati samo dve osobe, prema stokholmskoj policiji, uključujući organizatora Salvana Momiku, koji je sebe u nedavnom novinskom intervjuu opisao kao iračku izbeglicu koja želi da zabrani Kuran.

Arapske zemlje osudile su spaljivanje Kurana

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, osudilo je paljenje Kurana u januaru. Ambasada Turske u Stokholmu nije bila dostupna za komentar.

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je ranije danas da njegova zemlja i dalje želi da se pridruži NATO-u pre ili na samitu u Viljnusu sledećeg meseca, iako nije izvesno da će to moći do tada.

Podsetimo, Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o podnošenju zahteva za članstvo u NATO nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke partije, zapalio primerak Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu. 

Paludan ne bi trebalo da učestvuje na današnjem protestu.

Zvanična Ankara je tada otkazala posetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turskoj, kao odgovor na dozvolu Švedske za spaljivanje Kurana, koji se dogodio u blizini turske ambasade u Stokholmu 21. januara ove godine.

- Sa žaljenjem smo svedoci da nisu preduzete nikakve mere kao rezultat ovih podlih i gnusnih dela protiv Turske i našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Stoga je u ovom trenutku poseta švedskog ministra odbrane Jonsona Turskoj 27. januara postala besmislena. Zato smo otkazali posetu - saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar novinarima u petak posle sastanka NATO-a u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, prenela je Anadolija.

Foto: AP/Pixabay/Fotomontaža

 

Rasistički ispadi koče ulazak Švedske u NATO

Ovaj potez koji je najavio Akar usledio je nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs, dobio dozvolu da spali Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu, što je i uradio 21. januara 2023. godine, uz jake mere policijskog obezbeđenja i u prisustvu velikog broja novinara. To mu nije bio prvi put. Paludan je već nekoliko puta izvodio ove rasističke "performanse".

Švedski ministar inostranih poslova Tobijas Bilstrom izrazio je ranije zabrinutost da dozvola za ove demonstracije rizikuje dalje odlaganje Ankare da ratifikuje kandidaturu Švedske za NATO. On je takođe dodao i da bi ipak bilo "veoma neprikladno" da se nekoj osobi uskrati pravo na protest.

Prokurdske i anti-NATO grupe organizovale su početkom godine u Stokholmu antiturske demonstracije koje su razbesnele tursku vladu, posebno zbog toga što je lutka sa likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nakratko bila okačena ispred gradske kuće na protestu prošle sedmice. 

Švedska i Finska podnele su zahtev za ulazak u NATO u maju, a Turska i Mađarska su jedine zemlje Alijanse koje još nisu odobrile njihov pristup.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20