• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/jutarnji

28.06.2023

11:20

Zapad u panici! Kineska veštačka inteligencija pametnija od američke?!

EPA

Vesti

Zapad u panici! Kineska veštačka inteligencija pametnija od američke?!

Podeli vest

Zapad je u panici posle informacije na društvenim mrežama da je kineski ChatGLM nadmašio američki GPT-4!

Kinezi su, trenirajući ‘jezičke modele‘ na kineskom jeziku, navodno pretekli kompanije iz Sjedinjenih Država. To su potvrdile tablice s testiranjima ‘jezičkih modela‘, odnosno pojedinih rešenja veštačke inteligencije.

Zapadni stručnjaci upozoravaju da se u kineskom slučaju ne radi samo o otvorenim (open-source 7B/13B modelima), već moćnim zatvorenim verzijama 130B modela.

Sve ide ka tome da će lista prestiža u rešenjima veštačke inteligencije zapravo biti i svojevrsna lista odnosa snaga u budućem međunarodnom poretku! Evo šta je još pre nekoliko meseci pisao Harvard International Review, i to u trenucima dok je ChatGPT bio nadmoćan u odosu na kineska rešenja:

"Kineski razvoj veštačke inteligencije jako je zabrinjavajuć za SAD; neki u Sjedinjenim Državama vide takmičenje zemalja kao takmičenje između demokratije i autoritarizma - osećaj koji jako podseća na Hladni rat - u kojem bi kineska dominacija mogla da predstavlja izazov američkoj dominaciji na svetskoj pozornici, pa čak i liberalnom međunarodnom poretku s pripadajućim pravima i prioritetima. Veštačka inteligencija može uveliko da ojača ekonomsku i vojnu moć, a time i politički uspon. Očekuje se da će veštačka inteligencija globalnoj ekonomiji doprineti sa 17,5 hiljada milijardi američkih dolara do 2030. Vojni napredak podstaknut veštačkom  inteligencijom bio neprocenjiv u nadmašivanju rivala."

"Tehnološka panika"

 Može se pretpostaviti da u Sjedinjenim Državama ovih dana nakon višedecenijske tehnološke dominacije vlada nešto što bismo mogli nazvati iznenadnom tehnološkom panikom. Kinezima tradicionalno prete raznoraznim sankcijama, a radi se o potencijalno daleko većem tržištu na kojem je već sada razvijeno vrlo konkurentno AI rešenje.

Simbolično rečeno: u američkim bezbednosnim institucijama pale se crvene lampice, pogotovo jer se do pre samo nekoliko meseci predviđalo da će liderstvo Amerike u AI-u još dugo ostati neupitno. Bilo je to veliko podcenjivanje kineskih organizacijskih sposobnosti, investicionih kapaciteta, jasnog fokusa i činjenice da njihovi studenti dominiraju na listama međunarodnih takmičenje. Hoće li veštačka inteligencija Kine biti ta koja će pisati istoriu sveta 2023. - 2050.?

Posebna je priča veštačka inteligencija i njeno korišćenje u ratu. Postavlja se pitanje koliko uopšte znači to što je 60 država (uključujući Kinu i SAD) već potpisalo izjavu o odgovornom korišćenju „vojne veštačke inteligencije“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ne tako davno revoluciju AI-a opisao ovim rečima:

"Ko god postane lider u ovoj sferi postaće vladar sveta."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26