• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Reuters

13.06.2023

09:09

"OVO SHVATITE OZBILJNO, ZVONA ZA UZBUNU SU ZAGLUŠUJUĆA!" Panika u UN, najbolji programeri poslali upozorenje, čovek pod hitno mora da zauzda veštačku inteligenciju, Gutereš objavio plan!

Pixabay

Vesti

"OVO SHVATITE OZBILJNO, ZVONA ZA UZBUNU SU ZAGLUŠUJUĆA!" Panika u UN, najbolji programeri poslali upozorenje, čovek pod hitno mora da zauzda veštačku inteligenciju, Gutereš objavio plan!

Podeli vest

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, rekao je u ponedeljak da podržava predlog nekoliko rukovodilaca kompanija koje se bave razvojem softvera veštačke inteligencije (AI) da stvore agenciju koja će nadgledati ovu novu vrstu tehnologije.

Agencija bi funkcionisala po modelu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi Rojters.

Tehnologija veštačke inteligencije koja može da proizvede tekst na osnovu predloga korisnika privukla je pažnju ljudi otkako je softver ChatGPT lansiran pre šest meseci i postao najbrže rastuća aplikacija svih vremena.

Veštačka inteligencija je takođe postala razlog za zabrinutost u vezi sa sposobnošću da kreira duboke lažne slike i druge očigledno pogrešne, a ponekad čak i obmanjujuće informacije.

- Zvona za uzbunu o najnovijem obliku veštačke inteligencije – generativnoj veštačkoj inteligenciji – su zaglušujuća. Najglasnija dolaze od programera koji su je dizajnirali. Moramo ozbiljno shvatiti ova upozorenja - rekao je Gutereš

On je najavio planove za početak rada do kraja godine na visokom savetodavnom telu za veštačku inteligenciju koje će redovno pregledavati aranžmane upravljanja AI-jem i nuditi preporuke o tome kako veštačku inteligenciju uskladiti s ljudskim pravima, vladavinom prava i opštim dobrom.

Foto: Tanjug

Antonio Gutereš

- Bio bih naklonjen ideji o stvaranju agencije za vaštačku inteligenciju inspirisanu onim što je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju - rekao je Gutereš u ponedjeljak i dodao da bi takav model mogao biti “vrlo zanimljiv”, ali je napomenuo da "mogu da ga kreiraju samo države članice, a ne Sekretarijat Ujedinjenih nacija”.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija