• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 19fortyfive.com/P. C.

29.05.2023

23:37

(VIDEO) NAJVEĆI NOSAČ AVIONA NA PLANETI JE NA PRAGU RUSIJE! KAKO ĆE REAGOVATI PUTIN?! Tenzije između NATO i Moskve su već u "crvenom"!

Vesti

(VIDEO) NAJVEĆI NOSAČ AVIONA NA PLANETI JE NA PRAGU RUSIJE! KAKO ĆE REAGOVATI PUTIN?! Tenzije između NATO i Moskve su već u "crvenom"!

Podeli vest

Dolazak najmoćnijeg nosača broda na svetu u fjord u blizino Osla u Norveškoj prvorazredn jea demonstracija sile zbog pojačanih tenzija između NATO i Rusije uslovljenih ratom u Ukrajini.

USS Džerald R. Ford prvi je američki nosač aviona koji je uplovio u Norveške vode u više od 65 godina. Nosač na nuklearni pogon, najveći je ratni brod na svetu. Svim civilnim čamcima je naređeno da ostanu najmanje pola milje od nosača, a stvorena je i zona zabrane leta iznad fjorda u Oslu, gde je nosač bio pozicioniran.

Do posete je došlo posle vojni vežbi u kojima je učestvovala američka Šesta flota "Formidable Shield 2023" na krajnjm severu i severnom Atlantskom okeanu od 8. do 26. maja. 

Dolazak najmoćnijeg nosača broda na svetu je prvorazredna demonstracija sile zbog pojačanih tenzija između NATO i Rusije uslovljenih ratom u Ukrajini.

- Ova poseta je važan signal bliskih bilateralnih odnosa između SAD i Norveške i signal kredibiliteta kolektivne odbrane i odvraćanja - rekao je Džoni Karlsen, portparol norveškog generalšataba, a preneo je Rojters.

Moskva je odgovorila preko portparola ruske ambasade u Norveškoj Timura Čekanova koji je za AFP poručio da ne postoje pitanja na severu koja zahtevaju vojno rešenje, niti pitanja koja zahtevaju spoljnu intervenciju.

- S obzirom na to da Oslo priznaje da Rusija ne predstavlja direktnu vojnu pretnju Norveškoj, takva demonstracija sile deluje nelogično i štetno - istakao je Čekanov.

S druge strane, brojni Norvežani su izrazili zabrinutost zbog dolaska američkog nosača aviona!.

Lajla Vilhelmsen istakla je za norvešku televiziju NRK da ovo nije dobra stvar za njenu zemlju, prenosi Asošiejted pres. 

- Ne znam, ali sada smo još više isprovocirali ruskog predsednika Vladimira Putina. Mislim da ovo nije dobro - rekla je Vilhelmsen.

Ona je dodala i kako je odrasla u blizini fjorda tokom hladnog rata, kao i da su 1950-ih tu stalno bili ratni brodovi.

USS Džerald Ford učestvovaće u vežbama i sledeće nedelje, tokom kojih je predviđeno da nosač aviona pokaže svoje pune mogućnosti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26