• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2023

07:27

BAJDENU GORI POD NOGAMA, OTKAZAO PUT U AUSTRALIJU! Vašington u velikim problemima zbog federalnog duga!

Tanjug/AP

Vesti

BAJDENU GORI POD NOGAMA, OTKAZAO PUT U AUSTRALIJU! Vašington u velikim problemima zbog federalnog duga!

Podeli vest

Australijski premijer Entoni Albaneze izjavio je danas da samit bezbednosnog pakta Kvad u Sidneju sledeće nedelje neće biti održan bez predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je odložio svoj put u Australiju zbog pregovora sa Kongresom o limitu američkog federalnog duga.

Nakon telefonskog razgovora sa Bajdenom ranije tokom dana, Albaneze je saopštio da će otkazati samit Kvada zakazan za 24. maj.

On je izjavio da će se lideri Australije, SAD, Indije i Japana sastati na samitu G7 u Japanu ovog vikenda, nakon što je Bajden otkazao put u Sidnej, što je trebalo da bude druga stanica nakon njegove azijske turneje, prenosi Rojters.

Bajden će prisustvovati trodnevnom samitu lidera G7, koji počinje u petak u Hirošimi i vratiće se u SAD u nedelju. Ranije je bilo predviđeno da poseti Papuu-Novu Gvineju, pre puta u Australiju, na sastanak zemalja Kvada.

- Sastanak četvorke neće biti održan u Sidneju sledeće nedelje. Mi ćemo, međutim, voditi razgovore između lidera Kvada u Japanu - rekao je Albaneze na konferenciji za novinare.

Bilateralni razgovori u Sidneju sa indijskim premijerom Narendrom Modijem mogli bi da se nastave sledeće nedelje, naveo je Albaneze.

On nije precizirao da li će japanski premijer Fumio Kišida ipak posetiti Sidnej sledeće nedelje. Kvad je neformalna grupa koja se zalaže za otvoreni Indo-Pacifik.

Kina ovo savezništvo vidi kao pokušaj suprotstavljanja njenom rastućem uticaju u regionu. Indija i Australija nisu deo grupe G7 naprednih ekonomija, Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD, ali su pozvane da prisustvuju samitu u Japanu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija