• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/guaridan

10.05.2023

08:39

(FOTO) ŠOKANTAN SATELITSKI SNIMAK IZNAD TURKMENISTANA! "Situacija je potpuno izmakla kontroli"

Pixabay

Vesti

(FOTO) ŠOKANTAN SATELITSKI SNIMAK IZNAD TURKMENISTANA! "Situacija je potpuno izmakla kontroli"

Podeli vest

Dva velika nalazišta fosilnih goriva u Turkmenistanu izazvala su emisije metana koje su prouzrokovale više globalnog zagrevanja u 2022. nego sve emisije ugljenika u Velikoj Britaniji, a NASA satelitski snimak pokazuje razmere problema.

Podaci koje je kompanija Kajros dostavila britanskom Gardijanu pokazuju da su dva nalazišta fosilnih goriva u Turkmenistanu izazvala emisije od 366 miliona tona ugljen-dioksida, više od godišnjih emisija u Velikoj Britaniji.

Emisije metana su alarmantno porasle od 2007. godine, a situacija rizikuje da izazove klimatsku katastrofu, kažu istraživači.

- Metan je odgovoran za skoro polovinu globalnog zagrevanja u kratkom roku, a do sada je situacija bila potpuno van kontrole - rekao je Antoan Rostan, predsednik Kajrosa.

- Znamo gde su super-emiteri i ko to radi. Samo nam trebaju kreatori politike i investitori da urade svoj posao, a to je smanjenje emisije metana. Ne postoji druga akcija koja će smanjiti ovaj kratkoročni uticaj na klimu - rekao je on.

Satelitski snimak zabeležen iznad Turkmenistana omogućio je NASA orbitalni instrument dizajniran prvenstveno da unapredi proučavanje čestica i njihovih efekata na klimatske promene, a koji se pokazao sposobnim za još jednu ključnu funkciju nauke o Zemlji - detekciju velikih emisija metana.

Metan absorbuje crvenu svetlost

Uređaj, nazvan Imaging Spectrometer, identifikovao je više od 50 "super-emitera" metana u Centralnoj Aziji, na Bliskom istoku i u jugozapadnim Sjedinjenim Državama otkako je instaliran u julu 2022. na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Novoizmerena žarišta metana - neka su ranije poznata, a druga novootkrivena - uključuju velika postrojenja za naftu i gas i velika ležišta otpada. Spektrometar je napravljen prvenstveno da identifikuje mineralni sastav prašine unešene u atmosferu iz Zemljinih pustinja i drugih sušnih regiona merenjem talasnih dužina svetlosti reflektovanih od površinskog tla u tim oblastima.

Čini se da metan apsorbuje infracrvenu svetlost po jedinstvenom uzorku koji spektrometar EMIT može lako da otkrije, prema naučnicima iz NASA laboratorije za mlazni pogon (JPL), gde je instrument dizajniran i napravljen. 

Dok orbitira oko Zemlje svakih 90 minuta sa svoje platforme na svemirskoj stanici na visini od oko 420 km, EMIT je sposoban da skenira ogromna područja planete, desetine kilometara u prečniku, fokusirajući se u isto vreme i na neka područja veličine fudbalskog terena. Nusprodukt razgradnje organske materije i glavna komponenta prirodnog gasa koji se koristi u elektranama, metan čini deo svih emisija gasova staklene bašte koje izazivaju ljud. U poređenju sa CO2, koji ostaje u atmosferi vekovima, metan postoji samo jednu deceniju, što znači da smanjenje emisije metana ima neposredan uticaj na globalno zagrevanje. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija