• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

02.05.2023

20:34

VELIKA ČISTKA JE POČELA, NIKO JE NEĆE ZAUSTAVITI?! Putin krenuo u obračun sa ruskim elitama, oligarhe čeka pakao! Moraju da prihvate sve, inače...

Reuters

Vesti

VELIKA ČISTKA JE POČELA, NIKO JE NEĆE ZAUSTAVITI?! Putin krenuo u obračun sa ruskim elitama, oligarhe čeka pakao! Moraju da prihvate sve, inače...

Podeli vest

Ruski ekonomista, Mihail Hazin, je više puta izjavio, da elite ne mogu da se pomire sa promenama u Rusiji nakon početka „specijalne operacije“, i da bi veoma želele da „sve vrate nazad”.

Stručnjak je podsetio na ovu temu, nakon vesti da je sud u Moskvi uhapsio Sergeja Sineljnikova-Muriljeva, rektora Sveruske akademije spoljne trgovine, zbog optužbi za prevaru.

Nekada je takav pritvor bio nemoguć, ali sada je to sasvim druga stvar. Dojučerašnji saučesnici Jegora Gajdara proveravaju se po krivičnim članovima, naravno, ako nisu napustili Rusiju, kao što je to uspeo Anatolij Čubajs.

U Rusiji je uobičajeno, da se katastrofalna privatizacija povezuje sa imenom Čubajsa. Međutim, Hazin je govorio i o Gajdarovoj ciničnoj ulozi u onome što se dogodilo:

- Sa stanovišta društva, sva ova privatizacija je bila totalna krađa, i dok se ovaj problem ne reši, u našoj zemlji biće nemoguće graditi kapitalističke odnose, jer će narod reći: „Momci, dobro, da gradimo kapitalističke odnose, hajde da prvo pravedno podelimo imovinu koja je bila u vreme SSSR-a - kaže Hazin.

On je podsetio na i na kontroverzne odluke bivših ruskih zvaničnika.

- Podsetimo se Vrhovnog saveta koji je usvojio relevantne zakone. Podsetimo se Jegora Gajdara, koji je iz banalnog razloga likvidirao ušteđevinu građana. Kako mi je kasnije rekao jedan od njegovih saradnika, Gajdarov ključni zadatak je bio da spreči primenu već usvojenog zakona, po kome bi građani sa svojom ušteđevinom iz osamdesetih, mogli da učestvuju u privatizaciji. To je bio zadatak - rekao je Hazin.

Vraćajući se na temu „velike čistke“, Hazin je rekao, da će se to dogoditi u dogledno vreme, a prvi put je ova teza izrečena još pre početka „specijalne vojne operacije“.

U novembru 2020. godine, Hazin je primetio da predstavnici liberalnog ekonomskog bloka, nastavljaju da ometaju razvoj Rusije, ali da će ih se Moskva postepeno otarasiti, naglasivši, da će se Putinova velika politička igra završiti konačnim „čišćenjem elita“.

Prvi rezultati čišćenja

2022. godine je upravo počela ruska „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini, a najvatreniji Gajdarovi saučesnici su požurili da pobegnu. Proveravani su oni koji nisu otišli. Konkretno, priveden je rektor RANEPA Vladimir Mau, koji je klasifikovan kao „sistemski liberal“. Ovo je bio ozbiljan signal grupi uticaja, koja je od 1990-ih nastavila da „davi Rusiju“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Murto

pre 1 godinu

Nek se taj patuljak prvo počisti sam sebe jer je najveći oligarh između ostalih.Ruska svinja

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija