• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

19.04.2023

12:55

BLIŽI SE KRAJ KIJEVSKOM REŽIMU?! Narod BESAN na Zelenskog, prete mu NOVIM MAJDANOM, napali ga i Amerikanci! "Korupcija, autokratija..."

AP/Photo

Vesti

BLIŽI SE KRAJ KIJEVSKOM REŽIMU?! Narod BESAN na Zelenskog, prete mu NOVIM MAJDANOM, napali ga i Amerikanci! "Korupcija, autokratija..."

Podeli vest

Blliži se desetogodišnji rok u kojem smo skloni dizanju revolucija, rekla je Ina Sovsun, opoziciona poslanica ukrajinske liberalne proevropske stranke Holos.

Majdanska revolucija 2014. imala je nepredviđene posledice, naravno, pokrenuvši događaje koji su Ukrajinu doveli tamo gde je danas.

I koliko god je ta obojena revolucija imala odjeka, odjeke će imati i rat, koji kuje snažan osećaj nacionalne pripadnosti i budi ogromna očekivanja bolje budućnosti - očekivanja koja će se teško ispuniti.

Sovsun nije jedina koja vidi još jedan preokret na horizontu. Jedan bivši ukrajinski ministar rekao je za Politiko: "Znate, Majdan bi mogao da se ponovi."

Zamolio je da ne bude imenovan kako bi mogao slobodno da raspravlja o osetljivim temama - kao i mnogi drugi parlamentarci, reformatori i aktivisti civilnog društva - bio je oprezan u javnom istupanju iz straha od potkopavanja ratnih napora i pružanja propagandne municije Rusiji.

- Ovaj rat je podstakao velike nade i ljudi će biti vrlo nestrpljivi oko promena. Želeće novac i pravdu i završetak reforme koju su tražili još 2014. godine - rekao je ministar.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije mogao da ponovi svoju ulogu televizijskog "narodnog predjednika" u stvarnom životu, a njegova podrška u jednom trenutku pala je na samo 11 posto, nakon što je smenio reformski nastrojenog premijera, popunivši vladu sa prijateljima i bivšim poslovnim partnerima, ne postigavši ništa svojom antikorupcijskom akcijom.

Foto: AP/Photo

Umesto toga, ukrajinski predsednik je optužen da postaje sve autokratskiji i da se oglušuje o zakone izdavanjem predsedničkih dekreta za sankcioniranje neprijatelja, a sve u ime borbe protiv ruske agresije - ali, prema nekim kritičarima, takođe sa ciljem da ometa svoje političke protivnike.

Veliki korupcioni skandal

Te su primedbe su došle usred korupcionog skandala oko nezakonitih plaćanja i prenaduvanih vojnih ugovora, što je dovelo do niza ostavki i otpuštanja nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika - uključujući pet regionalnih guvernera i četiri zamenika ministara. Skandal je izašao na videlo nakon što je istraživački novinar objavio detalje o lažnim ugovorima jer vlada nije reagovala.

U međuvremenu, uveravanja Zelenskog ne umiruju ni neke iskusne promatrače.

- Nismo vidjeli dovoljno značajne napore za rešavanje problema korupcije, iako možda sa jednim važnim izuzetkom. Verujem da shvataju rizike ako dođe do velikog skandala. Mislim da oni stvarno pokušavaju da spreče zloupotrebu velike zapadne pomoći koju primaju - rekao je bivši visoki američki diplomata koji ima značajno iskustvo u Ukrajini.

Ali bivši diplomata kaže da ga je na nedavnim sastancima s opozicionim političarima i čelnicima civilnog društva u Kijevu zateklo kako "s jedne strane, oni istinski cene snagu Zelenskog kao ratnog vođe, ali su duboko zabrinuti i zbog korupcije i njegovog autoritarnog stila".

- U njihovim glavama će doći do promene čim rat završi. I mislim da će to verovatno biti istina - zaključio je američki diplomat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pobesneli Laloš

pre 1 godinu

Zelenski svesno uništava svoj narod. Zgrabio je milijade i hoće još, a ti narode gini za njega.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija