• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

15.01.2023

13:36

STIGLA I GRETA! Divljanje KLIMATSKIH aktivista IZMIČE KONTROLI, nemačka policija u ŽESTOKOM SUKOBU sa demonstratima, dovukli i DIZALICU!?

Tanjug/AP

Vesti

STIGLA I GRETA! Divljanje KLIMATSKIH aktivista IZMIČE KONTROLI, nemačka policija u ŽESTOKOM SUKOBU sa demonstratima, dovukli i DIZALICU!?

Podeli vest

Nemačka policija nastavila je danas operaciju čišćenja rudarskog sela Lucerat, kojeg je zauzela grupa aktivista

Nemački energetski gigant RWE otkupio je nekretnine i iselio stanovnike iz Lucerata, a grupa aktivista sada pokušava da spreči tog sela i kopanje lignita

Policijska akcija počela je u sredu, a na tom području još se nalaze aktivisti. Policajci su dizalicom pokušavali doći do demonstranata koji su se popeli na drveće, rekao je portparol policije.

Povređeno oko 70 policajaca

Policija je danas saopštila da je oko 70 policajaca povređeno u operaciji, a većina njih tokom velikih protesta i sukoba u subotu. Ima povređenih demonstranata, ali nije poznato koliko. 

Do sada je pokrenuto oko 150 prekršajnih postupaka protiv aktivista. Juče je više hiljada ljudi protestovalo protiv iseljenja i rušenja Lucerata u susjednom selu Kejneberg, a među njima je bila švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg.

Evropski energetski gigant RWE želi da dođe do uglja koji se nalazi ispod Lucerata. Stanovnici su odavno otišli, no klimatski aktivisti počeli su protest nakon odluke regionalnog suda u ponedeljak kojom je potvrđena ranija odluka o pražnjenju sela čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RWE-u.

Naredba o evakuaciji sela izdata krajem decembra

RWE je u sredu ujutro najavio početak rušenja naselja Lucerat. Posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je prodao svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press. Krajem decembra, lokalni okrug u kojem je smešten Lucerat izdao je opštu naredbu da se evakuiše selo.

Reč je o projektu kojeg je podržala vlada kako bi omogućila da Nemačka lakše prebrodi evropsku energetsku krizu. Nemačka u svojoj strategiji prelaska na čistije izvore energije planira da prestane sa korišćenjem uglja do 2030., ali istovremeno preispituje svoju energetsku politiku nakon što je rat u Ukrajini ugrozio snabdevanje energentima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 1 godinu

Treba tamo da odu Ćuta, Zelenović, Milojević, Ceca Bojković i ostale zelene vedete iz Srbije da im pokažu kako se to radi? Iskreno, strašno bi voleo da se tako nešto desi pa da im nemačka policija pokaže šta je država ...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija