• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

10.11.2022

08:49 >> 14:52

DEMOKRATE PROTIV KANDIDATURE BAJDENA! Republikancima fali 2 mesta za većinu u Senatu! Drugi krug u Džordžiji 6. decembra!

Pixabay

Vesti

DEMOKRATE PROTIV KANDIDATURE BAJDENA! Republikancima fali 2 mesta za većinu u Senatu! Drugi krug u Džordžiji 6. decembra!

Podeli vest

Američki međuizbori, odnosno izbori za Kongres SAD su završeni, ali će se konačan sastav Senata i Predstavničkog doma znati tek za nekoliko dana, a možda i skoro mesec dana

Republikanci idu ka većini u Predstavničkom domu, dok su demokrate osvojile važno mesto u Senatu zahvaljujući pobedi Džona Fetermana u Pensilvani, gde je porazio republikanca, slavnog dr Mehmeta Oza. U igri je 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 u Senatu.

Kontrola nad Senatom, ipak, i dalje ostaje neizvesna. Za pobedu je potrebno 51 mesto, a ukoliko bude odnos 50:50, demokrate će pobediti jer imaju u svojim redoviam potpredsednicu Kamalu Haris kojoj pripada jedno mesto u Gornjem domu SAD.

Američki predsednik Džo Bajden obratio se sinoć naciji i rekao da je juče bio dobar dan za demokratiju. Donald Tramp, od koga se očekuje da objavi predsedničku kandidaturu, priznao je da su rezultati bili "pomalo razočaravajući" nakon što su neki od njegovih kandidata koje je podržao, izgubili.

 

TRENUTNI ODNOS SNAGA U KONGRESU SAD (PROJEKCIJA)

SENAT: Demokrate 48 - Republikanci 49 (Ostala još 3 mesta)

PREDSTAVNIČKI DOM: Demokrate 189 - Republikanci 209 (Ostalo još 37 mesta)

 

 

 

 

Foto:  

Foto:  

Foto:  

Foto:  

Foto: Tanjug

Još 600.000 glasova u Arizoni

U Arizoni još uvek treba prebrojati oko 600.000 glasačkih listića. Većina njih, oko 400.000 glasačkih listića, nalazi se u okrugu Marikopa, najmnogoljudnijem okrugu u državi koji uključuje Feniks.

Od tih glasačkih listića, oko 290.000 je bačeno u biračke centre na dan izbora, rekao je Bill Gates, predsednik Nadzornog odbora okruga Maricopa, za CNN u četvrtak. Ti glasački listići moraju biti obrađeni pre nego što se mogu prebrojati, što dovodi do kašnjenja u tabeliranju.

Pored toga, okrug ima oko 17.000 glasačkih listića koji su pokušani da se prebroje na dan izbora, ali ih tabulator nije pročitao zbog greške štampača, a i ti listići tek treba da se prebroje.

DEMOKRATE PROTIV KANDIDATURE BAJDENA NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA!

Foto: AP/Photo

 

Nevada još broji glasove, glasački listići pristižu poštom

-Imamo još oko 20.000 glasova koje treba prebrojati. Danas će stići još glasačkih listića poštom, ali ne možemo da procenimo koliko, kaže Betani Drasdejl, portparol okruga Vaso, za CNN.

Preostali glasački listići uključuju i glasačke listiće za slanje poštom i glasačke listiće koji su odbačeni na dan izbora.

Kao i svi okruzi u Nevadi, Vošo će verovatno dobiti više glasačkih listića poštom danas, nakon što je juče dobio 4.000. Glasački listići koji stignu do subote će se brojati sve dok su na poštanskom žigu do dana izbora.

Džordžija će odlučiti? Drugi krug 6. decembra

Američka država Džordžija postaje centar političkog univerzuma SAD u ​​naredne četiri nedelje, pošto bi kontrola američkog Senata ponovo mogla da zavisi od rezultata drugog kruga u toj državi, piše Politiko.

Ni senator, demokrata Rafael Vornok, ni republikanac Heršhel Voker nisu osvojili 50 odsto na izborima održanim u utorak, što znači da će ukrstiti koplja u drugom krugu izbora 6. decembra. U sredu je Vornok vodio sa nešto više od 35.000 glasova, ali zakon Džordžije zahteva drugi krug ako nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto, što je bio slučaj.

 

14 Trampovih kandidata gubi?

Najmanje 14 kandidata koje je izabrao bivši predsednik SAD Donald Tramp vrlo verovatno mogu izgubiti na američkim međuizborima, piše ABC News. To su rezultati koji su zabrinuli neke Trampove saveznike dok se bivši predsednik sprema za "važnu objavu" sledeće nedelje, najverovatnije u vezi sa potencijalnom predsedničkom kandidaturom 2024. godine.

Izvori bliski Trampu rekli su da je bivši predsednik bio besan u utorak uveče u svom imanju Mar-a-Lago kada su kandidati, koje je on podržao, počeli da gube ili loše prolaze na izborima.

Pored toga, velika pobeda guvernera Floride Rona DeSantisa u Trampovoj usvojenoj državi bio je "poziv za buđenje" za neke savetnike bivšeg predsednika, rekli su izvori. DeSantis, potencijalni predsednički rival Trampu 2024. godine lako je osvojio reizbor na izborima u utorak.

Foto: Tanjug/AP

Arizona i Nevada, dve američke zapadne države – večna bojna polja 

Demokratski senator iz Arizone Mark Keli održavao je prednost nad republikancem Blejkom Mastersom od četvrtka ujutru, dok je demokratska senatorka iz Nevade Ketrin Kortez Masto bila iza republikanca Adama Laksalta. CNN je kasno u sredu procenio da je ostalo da se prebroji oko 600.000 glasova širom države Velikog kanjona, a da je ostalo da se prebroji oko 160.000 glasova u Nevadi, javlja CNN.

Foto: Reuters

Blejk Master ima podršku Donalda Trampa

Nevada: Laksalt, bivši državni tužilac, bio je kopredsedavajući Trampove predsedničke kampanje u državi 2020. On je podneo tužbe pokušavajući da poništi rezultate Nevade na tim izborima, za koje je rekao da su „namešteni“. Kortez Masto je tvrdila da su laži i izborne teorije zavere koje su prihvatili Tramp i saveznici poput Laksalt doveli do napada na američki Kapitol 6. januara 2021.

Foto: Reuters

Adam Laksalt u izbornoj noći 

Arizona: Masters, rizični kapitalista i prvi kandidat, objavio je video snimak kampanje dok se takmičio za nominaciju republikanaca u kojem je rekao da veruje da je Tramp pobedio na izborima 2020. Masters, poput Laksalt, stekao je Trampovu podršku.

 

 

MRTVI KANDIDATI POBEĐUJU NA AMERIČKIM IZBORIMA! Zakon ima dobro opravdanje za takvu bizarnost

 

Ron Džonbson sačuvao republikancima još jedno mesto u Senatu

Republikanski senator Ron Džonson porazio je demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno sprečio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi senator tamnije puti države Viskonsin.

 

Samo u jednom okrugu u Arizoni 400.000 neizbrojanih glasova

U najmogoljudnijem okrugu Marikopa u Arizoni ostalo je još najmanje 400.000 glasova da se izbroje.

 

Kandidati za senatore iz Džordžije u drugom krugu

Senator savezne države Džordžije Rafael Varnok iz redova demokratske stranke i republikanski izazivač Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Vornok će se po drugi put naći u drugom krugu izbora nakon pobede koju je ostvario u drugom krugu vanrednih izbora 5. januara 2021. godine rame uz rame sa svojim stranačkim kolegom, demokratom Džonom Osofom kada su pobedili oba republikanska kandidata iz Džordžije, prenosi AP.

Republikanci na nekoliko mesta od kontrole u Predstavničkom domu

Republikanci treba da osvoje devet preostalih mesta u Predstavničkom domu, plus dva mesta koja su prethodno imali demokrate da bi dostigli ukupnih 218 mesta potrebnih za preuzimanje većine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti tačkom o dejugoslovenizaciji! Đurđev: Institucije moraju da nose srpski prefiks
Politika

Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti tačkom o dejugoslovenizaciji! Đurđev: Institucije moraju da nose srpski prefiks

Svesrpski sabor je bio nesumnjivo važan događaj u modernoj istoriji našeg naroda, a deklaracija usvojena tokom istog važan dokument, ali ostaje utisak da je istom falila tačka posvećena dejugoslovenizaciji Srbije i Republike Srpske, jer nema nacionalnog buđenja i srpsko-srpskih integracija ukoliko i dalje imamo institucije koje nose ime po državi koja ne postoji već četvrt veka, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

16.06.2024

10:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20