• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/unherd

31.08.2022

14:57

Gorbačov je u nesreći u Černobilju video nešto što je dovelo do raspada SSSR! "Dalje više nije moglo..."

Vesti

Gorbačov je u nesreći u Černobilju video nešto što je dovelo do raspada SSSR! "Dalje više nije moglo..."

Podeli vest

Katastrofa iz 1986. je pokazala šta se dešava kada se istina žrtvuje zbog ideologije, tvrdio je godinama nakon raspada Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov

Prema bivšem lideru SSSR-a Mihailu Gorbačovu, katastrofa u Černobilju 1986. godine izazvala je kolaps Sovjetskog saveza pet godina kasnije. On je eksploziju opisao kao "prekretnicu" koja je "otvorila mogućnost mnogo veće slobode izražavanja, do te mere da sistem kakav su ljudi do tada poznavali više nije mogao da se nastavi“.

Gorbačov je godinama nakon raspada Sovjetskog saveza tvrdio da je katastrofa u nuklearnoj elektrani bila proizvod slomljenog i iskrivljenog sistema koji "više nije mogao da se nastavi“.

Černobilj i njegove posledice bili su plod sistema izgrađenog na lažima, pokroviteljstvu i totalitarnoj ideologiji koja bi se uvek stavljala ispred života svojih podanika.

Sovjetski Savez je delovao stabilno u vreme eksplozije u Černobilju. Ekonomski pokazatelji zemlje nisu bili spektakularni, ali ni posebno strašni. Nije bilo masovnih protesta protiv režima, a većina disidenata visokog profila ili su živeli u inostranstvu ili su bili rasejani i neefikasni.

Foto: screenshot

Naravno, sredinom 1980-ih niko nije verovao da će se Sovjetski Savez raspasti. "Glasnost" i Perestrojka bili su pokušaji Gorbačova odozgo nadole da se ponovo ubrizga život u sistem koji je na izdisaju, ali su proizašle iz intelektualne i moralne kritike sistema, a ne kao posledica pritiska odozdo.

Komunizam, iako je bio plemenit ideal, u praksi je proizveo sistem organizovanog laganja. Upravo je to dovelo do eksplozije u Černobilju i neuspešne operacije čišćenja.

Nakon nesreće u Černobilju, letargični odgovor sovjetske hijerarhije pokazao je apsurdnost sistema u kojem se sve vrtelo oko toga da komunistička partija zadrži svoj monopol na vlast i svoj monopol na informacije.

Telefonske linije su prekinute kako bi se sprečilo da oni koji žive u blizini elektrane kažu spoljnom svetu šta se dogodilo. Moskva je odbila hitnu evakuaciju susednog grada Pripjata i okoline sa obrazloženjem da je "panika gora od radijacije", kako kaže Boris Ščerbina, potpredsednik Saveta ministara koji je nadgledao upravljanje krizom u Černobilju.

Foto: printscreen

Kao rezultat toga, Moskva je negirala da se dogodila nesreća kada je Švedska kontaktirala sovjetski inspekcijski odbor za atomsku energiju. Zatim se nastavilo sa lažima o broju stradalih, zvanična sovjetska brojka je samo 31, dok nezavisne procene glase na desetine hiljada.

Kako je napisala Ala Jarošinska, autorka knjige "Černobilj: Zabranjena istina", partijski šefovi su čak otišli ​​toliko daleko da su povećali zvaničnu prihvatljivu dozu radijacije kako bi prikrili prave brojke.

Pokušaj Gorbačova da izgradi moralniji Sovjetski savez bio je na kraju osuđen na propast, kao i raniji pokušaji da se stvori "socijalizam sa ljudskim licem".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KO JE BIO GORBAČOV?! RUSI GA PAMTE PO PROPASTI SSSR, a Zapad po PERESTROJKI!
Planeta

KO JE BIO GORBAČOV?! RUSI GA PAMTE PO PROPASTI SSSR, a Zapad po PERESTROJKI!

Mihail Sergejevič Gorbačov je bio politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Njegov pokušaj reformi je doveo do kraja Hladnog rata, ali je takođe doveo i do kraja vrhovne političke vlasti Komunističke Partije Sovjetskog Saveza (KPSS) i do raspada Sovjetskog Saveza. Nagrađen je Nobelovom nagradom za mir 1990. godine

30.08.2022

22:48

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!
Društvo

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!

MUP prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

02.06.2024

13:29

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija