• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.04.2022

07:00

ŠOKANTNE OPTUŽBE IZ VARŠAVE NA RAČUN MOSKVE!  Poljska: Rusija je 2010. ubila Leha Kačinjskog!

Vesti

ŠOKANTNE OPTUŽBE IZ VARŠAVE NA RAČUN MOSKVE! Poljska: Rusija je 2010. ubila Leha Kačinjskog!

Podeli vest

Specijalna komisija vlade Poljske saopštila je juče da iza avionske nesreće iz 2010. godine, u kojoj je stradalo 96 osoba, uključujući i tadašnjeg poljskog predsednika Leha Kačinjskog, stoji Ruska Federacija, odnosno režim ruskog lidera Vladimira Putina

U najnovijem izveštaju komisije navodi se da je nesreća 10. aprila 2010. godine izazvana eksplozivnom napravom koju su ruski agenti postavili u avion, a zatim aktivirali iznad Smolenska u Rusiji.

Tada su u padu aviona stradali predsednik Kačinjski i njegova supruga, kao i 94 drugih visokih poljskih zvaničnika, članova obezbeđenja i poznatih ličnosti. Mada je tada objavljeno da je do pada aviona došlo nesrećnim slučajem, šef komisije koja je istraživala taj incident Anton Mačarevič izjavio je juče da tragedija ipak nije bila slučajnost, već da je izazvana "eksplozivnom napravom, koju su postavili i aktivirali Rusi".

- Glavni dokaz da je Rusija tada izazvala rušenje aviona jeste eksplozija u levom krilu, posle koje je odmah usledila i eksplozija u trupu aviona. Piloti i članovi posade nisu napravili nijednu grešku, avion je srušen namerno. Ruski agenti su postavili bombu u avion, a potom je aktivirali iznad Smolenska - rekao je Mačarevič, koji je od 2015. do 2018. godine bio poljski ministar odbrane.

Foto: AP PHOTO

Olupina aviona u kom je poginuo Leh Kačinjski

Moskva odbila da vrati olupinu aviona


On kaže da su Rusi odmah pokušali da prikriju svoj zločin i odvedu istragu u pogrešnom smeru, navodeći da su članovi komisije posumnjali u zvaničnu verziju događaja nakon što je Moskva odbila da vrati olupinu aviona u Poljsku.

- To je dosta otežalo našu istragu, ali je to bio pokazatelj da nešto kriju i da ne treba uzimati zvaničnu verziju zdravo za gotovo - rekao je Mačarevič na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Ni Mačarevič ni ostali članovi vladine komisije za istragu pada aviona, međutim, nisu juče pružili ni jedan jedini dokaz koji bi išao u prilog njihovim tvrdnjama da je Moskva praktično izvršila atentat na tadašnjeg predsednika Poljske i deo državnog vrha.

Rus priveden zbog špijunaže

Nacionalno javno tužilaštvo Poljske saopštilo je juče da je uhapsilo ruskog državljanina koji živi u Poljskoj zbog optužbi za špijunažu.


- Tokom istrage koju je sprovelo Odeljenje za vojne poslove Regionalnog tužilaštva u Gdanjsku, pripadnici vojne žandarmerije lišili su slobode državljanina Rusije koji je stalno nastanjen u Poljskoj. Podaci Vojne kontraobaveštajne službe sugerišu da se bavio špijunskim aktivnostima u interesu Ruske Federacije - saopštilo je tužilaštvo.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija