• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.04.2022

08:00

RUSIJI U BUČI PAKUJU RAČAK! AMERI SU SRBIMA NAMESTILI "MASAKR" 1999, mogu li istu igru smestiti i Moskvi! SVET NA IVICI, ovo ne može proći bez...

AP/Tanjug

Vesti

RUSIJI U BUČI PAKUJU RAČAK! AMERI SU SRBIMA NAMESTILI "MASAKR" 1999, mogu li istu igru smestiti i Moskvi! SVET NA IVICI, ovo ne može proći bez...

Podeli vest

Ukrajina posle povlačenja ruskih snaga iz Buče u tom gradu navodno našla čak 410 ubijenih civila, te optužuje Moskvu za zločine protiv čovečnosti. Rusija tvrdi da je cela priča izmišljena

Režim u Kijevu u saradnji sa SAD i EU pokušava da optuži Rusiju za masakr civila u ukrajinskom gradu Buča, slično kao što je Zapad 1999. optužio Srbiju za ubistva u Račku na Kosovu i Metohiji, što je poslužilo kao povod za NATO bombardovanje

Sada Ukrajina tvrdi da su posle povlačenja ruske vojske iz Buče po celom gradu nađena tela 410 surovo ubijenih civila, te zajedno sa Zapadom optužuje Moskvu za zločine protiv čovečnosti. S druge strane, Rusija oštro demantuje da je masakrirala civile i tvrdi da je cela priča izmišljena s ciljem podrivanja Moskve. 

Insceniran događaj

Tokom vikenda su se, naime, na društvenim mrežama i u zapadnim medijima pojavile fotografije iz grada Buča, kod Kijeva, na kojima se vide tela ljudi kako leže po celom gradu. Nekima od njih su ruke belom trakom, kakve koristi ruska vojska, vezane na leđima, a vidi se da je u njih pucano iz neposredne blizine. Drugi, od kojih neki takođe imaju bele trake oko ruku, nađeni su mrtvi na putevima, u podrumima kuća, na trotoarima i među uništenom vojnom tehnikom. Uz stravične fotografije zapadni mediji objavili su priče nekih članova porodica žrtava, od kojih niko nije konkretno posvedočio da su ruski vojnici ubijali civile.

Režim u Kijevu tvrdi da je nađeno čak 410 tela, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će biti sprovedena istraga u kojoj će, naravno, učestvovati i međunarodni istražitelji. 

NAJVEĆA PRETNJA ZA AMERIKU NISU NI RUSIJA, NITI KINA, VEĆ BAJDEN! Bivši predsednik SAD žestoko udario po šefu Bele kuće!

- Svet je video mnogo ratnih zločina. Došlo je vreme da ratni zločini, koje su počinile ruske trupe, budu poslednje takvo zlo na Zemlji - rekao je Zelenski. 

Na pucanje ruskim vojnicima u noge niko nije reagovao

Optužbe za masakr na račun Rusije pojavile su se nakon što su objavljeni snimci ukrajinskog brutalnog zlostavljanja ruskih ratnih zarobljenika, na kojima se vidi kako pripadnici snaga odanih Kijevu pucaju Rusima u noge i tako ih ispituju, a onda ostavljaju da nasmrt iskrvare. Moskva je odmah optužila Ukrajinu za nepoštovanje Ženevske konvencije, ali niko na Zapadu nije na to reagovao.   

Međutim, Rusija tvrdi da je cela priča jedna velika laž. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da je ukrajinska verzija onoga što se dogodilo u gradu Buča "lažni napad", čiji je cilj podrivanje Moskve, koja je u znak dobre volje povukla svoju vojsku iz regiona Kijeva i Černigova nakon napretka u mirovnim pregovorima. 

- Sve je inscenirano. Njihove slike i lažna verzija ukrajinskih događaja na društvenim mrežama proširili su zapadne zemlje i Kijev. U provokacijama kao što je ova u Buči Rusija vidi direktnu pretnju međunarodnoj bezbednosti. Zatražili smo hitno održavanje sednice Saveta bezbednosti UN o ovom konkretnom pitanju - rekao je Lavrov.

Nešto ne štima

On je dodao da pokušaji politizacije, pa čak i spekulacije o humanitarnim pitanjima u Ukrajini ne prestaju, istakavši da su stravične scene u Buči nameštene nakon što su ruske trupe napustile grad. 

- Ukrajinske vlasti, uz podršku svojih zapadnih pokrovitelja, objavile su lažne snimke iz Buče preko društvenih mreža. Ruska vojska otišla je 30. marta, što je dan kasnije, 31. marta, potvrdio i gradonačelnik tog grada, rekavši da je sve u najboljem redu. Dva dana kasnije, 2. aprila, videli smo performans organizovan na ulicama, koji sada pokušavaju da iskoriste u antiruske svrhe - kazao je Lavrov i istakao da je Rusija pokrenula istragu o ukrajinskim 'provokacijama". 

S obzirom na to da se Rusija od početka rata u Ukrajini trudi da izbegne civilne žrtve, analitičari veruju joj da joj Zapad sada smešta masakr civila kao što je to 1999. uradio Srbiji u Račku. U januaru 1999. u Račku je pronađeno 45 tela navodnih civila, a Zapad je "utvrdio" da su ih pobile srpske snage.

BRUTALNA PORUKA PENTAGIONA SRBIJI ZBOG RUSIJE! Nije vam u interesu da sarađujete sa vojskom koja masakrira i bombarduje civile! TAČNO, SAMO...

U pitanju su zapravo bili teroristi OVK, čija su tela Šiptari obukli u civilnu odeću. Uprkos tome, Srbija je optužena za masakr, te je to poslužilo kao povod za NATO bombardovanje. 

Britanci odbili da sazovu Savet bezbednosti

Britanija, jedna od devet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, koja trenutno predsedava njemu, odbila je da sazove sednicu tog tela na zahtev Rusije. Moskva je imala nameru da iznese pitanje navodnog masakra civila u Buči, ali su Britanci odbili da zbog toga sazivaju SB UN. Rusija je najavila da će insistirati na sednici tog tela sve dok ona ne bude sazvana. 

  

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
samo da se zna

pre 2 godine

ne dajte da vam se dese markale i racak iznesite istinu.

dolic

pre 2 godine

Zasto je Zelenski naoruzavao civile i delio Kalasnjikove da se bore protiv RUSA Civili su prilikom povlacenja RUSA ne samo u Buci nego i na drugim okupiranim podrucjima naoruzani civili su pucali na povlacene Rusa Ni su valjda Rusi glupi da gledaju kako ih Ukrainci ubijaju a da neodgovore istom merom . To se desilo i na Kosovu u selu Racak gde je Voker iscenirao napad Nato-a na srbiju. Ja pitam Nato zasto sad nije bombardovao RUSIJU . jer Rusi imaju dokaze da su civili bili naoruzani. To je ta zapdna BAGRA koja misli da podcini CEO SVET

SRBIJA JE PRVA NA LISTI, RUSIJA OBNAVLJA LETOVE PREMA VIŠE OD 50 "PRIJATELJSKIH" ZEMALJA! Crna Gora, Hrvatska, Makedonija su "zabranjene"!
Planeta

SRBIJA JE PRVA NA LISTI, RUSIJA OBNAVLJA LETOVE PREMA VIŠE OD 50 "PRIJATELJSKIH" ZEMALJA! Crna Gora, Hrvatska, Makedonija su "zabranjene"!

Ruske vlasti su objavile plan da ukidaju zabranu letova u i iz 52 zemlje počevši od 9. aprila, pošto Moskva nastavlja da ukida ograničenja vezana za koronavirus.Na listi je naravno i Srbija, a iz regiona tu je još i BiH koja nije među zabranjenim samo zahvaljujući Republici Srpskoj! Crna Gora, Hrvatska, Makedonija su u kategoriji "zabranjenih"

04.04.2022

22:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija