• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.02.2022

07:00

Prva zemlja u Evropi sa fleksibilnim radnim vremenom - Belgija UVELA RADNU NEDELJU OD 4 DANA!

Vesti

Prva zemlja u Evropi sa fleksibilnim radnim vremenom - Belgija UVELA RADNU NEDELJU OD 4 DANA!

Podeli vest

Vlada u Briselu donela novi zakon, prema kojem radna nedelja i dalje traje 38 sati, ali radnici mogu da biraju da li će ih rasporediti na četiri ili na pet dana

Produktivnost

- Verujemo da će na ovaj način zaposleni biti produktivniji, a da će imati više vremena za porodicu i sebe - Pjer-Iv Dermanje.

Belgija je postala prva zemlja u Evropi koja je uvela radnu nedelju od četiri dana. Prema novom zakonu, radna nedelja u toj zemlji i dalje traje 38 sati, ali će radnici sada moći da biraju kako će ih raspodeliti - da li na četiri ili pet dana.

Nije moguće svuda

Belgijski ministar rada Pjer-Iv Dermanje rekao je da odredba o mogućem skraćenju radne nedelje ne može da se primeni na profesije i sve zaposlene u Belgiji. Međutim, tamo gde može, šefovi će morati da daju "čvrste razloge za svaki odbijeni zahtev zaposlenog za radnu nedelju od četiri dana". Dermanje je objasnio da će zakon najviše koristiti osobama koje žele da provode više vremena sa svojim porodicama, budući da će im fleksibilnije radno vreme omogućiti da vode kvalitetniji i organizovaniji život nego do sada.

- Pandemija koronavirusa imala je veliki uticaj na radnike i naterala nas je da krenemo u potragu za novom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Nedovoljno definisana granica između posla i privatnih aktivnosti šteti fizičkom i mentalnom zdravlju radnika. Verujemo da će na ovaj način zaposleni biti još produktivniji nego do sada, a da će imati više vremena za porodicu i sebe - rekao je Dermanje.

S druge strane, radnički sindikati i stručna javnost sa skepsom su dočekali novu odredbu, jer će zaposleni koji se odluče za četvorodnevnu radnu nedelju morati na poslu da provode po skoro deset sati dnevno, umesto dosadašnjih manje od osam. Kako je objasnio Džo Rajli, direktor kampanje za uvođenje četvorodnevne radne nedelje u Velikoj Britaniji, dobro je što belgijski radnici sada imaju mogućnost da fleksibilnije organizuju svoje radne obaveze, ali je problem što će biti premoreni i opterećeni predugačkim smenama.

Nije dobro izvedeno

- Pozdravljamo fleksibilnije radno vreme, ali je to trebalo uraditi na drugačiji način. Ovako je petodnevna nedelja pretvorena u četvorodnevnu, sa istim brojem radnih sati, što nije baš najbolji odgovor na problem prekomernog rada i prevelikog stresa na poslu. Od suštinske je važnosti da prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju prati i smanjeni broj radnih sati, bez smanjivanja zarada - rekao je Rajli.

Nema poslovnih poziva posle posla

Novi belgijski zakon o radu predviđa i to da je radnicima u kompanijama sa više od 20 zaposlenih zagarantovana mogućnost da se "potpuno isključe" van radnog vremena. To znači da poslodavci od njih ubuduće neće smeti da zahtevaju da se nakon kraja radnog dana javljaju na poslovne pozive ili odgovaraju na mejlove.

- Oni će moći da ugase svoje službene telefone i da bez ometanja koriste svoje slobodno vreme onako kako žele - naglasio je ministar Dermanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija