• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.12.2021

10:31

Hrvat Gabrijel Borić novi predsednik Čilea!

Beta

Vesti

Hrvat Gabrijel Borić novi predsednik Čilea!

Podeli vest

Levičar Gabrijel Borić, poreklom iz Hrvatske, postaće novi predsednik Čilea, nakon što je pobedio na predsedničkim izborima u nedelju.

Na osnovu 99,5 odsto prebrojanih glasova, Borić (35) je osvojio 55,87 odsto glasova, ispred kandidata desnice Hozea Antonija Kasta, koji je osvojio 44,13 odsto, objavila je Izborna komisija Čilea, a Borić će formalno stupiti na dužnost 11. marta sledeće godine.

Nakon proglašene pobede, rekao je da će se boriti protiv ekološki štetnih projekata, među kojima su kopanje bakra i zlata, preneo je Rojters.

"Uništavanjem sveta, uništavamo sebe. Ne želimo više projekte koji uništavaju našu zemlju, zajednicu", poručio je on.

Protivnik Kast je u nedelju uveče priznao poraz i čestitao budućem predsedniku hrvatskog porekla.

Foto: Beta

Ko je Gabrijel Borić?

Gabrijel Borić, koji vuče korene iz Hrvatske, pobedom na izborima postao najmlađi čileanski predsednik.

Gabrijelov pradeda i prababa Ive i Božica su se pre 124 godine u Čile odselili s Ugljana. U Čileu su dobili desetero dece. Njihovo sedmo dete Luis je Gabrijelov deda.

Borićeva majka potiče iz špansko-katalonske porodice.

Hrvati su se tokom kampanje rado prisećali da je Borić pre desetak godina prešao okean kako bi obišao kuću svojih predaka na Ugljanu, u kojoj odavno niko ne živi.

Foto: Beta

Borić je 2011. predvodio studentske proteste za bolji obrazovni sistem.

Obećao je da će odbaciti model slobodnog tržišta, jačati zaštitu okoline i prava domorodaca.

Predstavlja značajan zaokret s dugogodišnjih konzervativnih prema centrističkim politikama, ocenjuje hrvatski Indeks.

U profesionalnu politiku ušao je 2013, kada je kao nezavisni kandidat u južnom regionu Magalanes osvojio poslaničko mesto s najvećim brojem glasova. Uspeh je ponovio i 2017.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

nije cusno ... ustaska i nacisticka emigracija u juznoj americi je znacajna .. sa parama i zlatom koje su pokrali nakupovali su dosta nekretnina i zemlje .. odavno oni tamo mrace i oblace .. samo sada su izasli u javnost ..

Ma3

pre 2 godine

A zlato koje je ukrao kralj Petar 1941, kad je bježao u Veliku Britaniju....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija