• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

17.08.2021

12:53

TALIBANI SU IMALI BRUTALNU TAKTIKU, OVE 4 STVARI SU PRESUDILE! Sada je jasno zašto su tako brzo pali Kandahar, Džalabad, Herat, Kabul...

AP/Tanjug

Vesti

TALIBANI SU IMALI BRUTALNU TAKTIKU, OVE 4 STVARI SU PRESUDILE! Sada je jasno zašto su tako brzo pali Kandahar, Džalabad, Herat, Kabul...

Podeli vest

Vojnici koji su talibanima pružali otpor na prvoj liniji odbrane Kandahara, drugog najvećeg grada u Avanistanu, dobili su kartonsku kutiju smežuranih krompira kao dnevnu količinu hrane za celu jedinicu

Iako su Amerikanci za dve decenije uložli 83 milijarde dolara u njeno obučavanje i opremanje, avganistanska vojska je jednostavno "isparila" pred talibanskim naletom.

Više od 300.000 vojnika i opremom i naoružanjem superiorniijom od talibanske, avganistanska vojska bila je moćan protivnik, ali - na papiru. U stvarnosti je bila premrežena korupcijom, potplaćena, loše vođena i bez morala. Dezertiranje je bilo učestalo i američki inspektori su godinama upozoravali da je situacija neodrživa.

U Imam Šahibu, u okrugu u pokrajini Kunduz, isturena vladina baza izdržala je dva meseca protiv talibana, međutim, brzo je ostala bez opreme i resursa. "Poslednjih dana nije bilo hrane, vode, ni oružja", rekao je vojnik Tadž Muhamed (38) za Wall Street Journal. Vojnici koji nisu dezertirali povukli su se u pokrajinski glavni grad koji je i sam pao nekoliko nedelja kasnije.

Vojnici koji su talibanima pružali otpor na prvoj liniji odbrane Kandahara, drugog najvećeg grada u Avanistanu, dobili su kartonsku kutiju smežuranih krompira kao dnevnu količinu hrane za celu jedinicu, objavio je New York Times.

Pretnje, mito, propaganda, psihološki rat

Pre pada grada u talibanske ruke kandaharska policija nije bila plaćena između šest i devet meseci što je talibanske ponude učinilo mnogo privlačnijim, napisao je Washington Post.

Talibani su kombinovali pretnje i mito, propagandu i psihološki rat i zauzimali grad za gradom, mnoge bez ispaljenog metka, i lako stigli do Kabula. Od početka 2020. očajnim vojnicima počeli su da nude novac u zamenu za oružje, piše dalje vašingtonski list. Sa lokala to je brzo prešlo i na pokrajinskii nivo što je kulminiralo serijom brzih predaja vladinih snaga.

Sa početkom povlačenja američke vojske, Vašington i Kabul bili su uvereni da će avganistanska vojska krenuti u okršaj s talibanima.

To se i dogodilo u nekim područjima, poput Laškar Gaha na jugu zemlje, ali je i tamo avganistanska vojska bez američke vazdušne podrške i suočena s visokomotivisanim talibanskim snagama počela da dezertuje.

Foto: AP/Tanjug

Obaveštajci totalno omašili

Zaniimljivo je da su sve to vreme američke obaveštajne službe bile neverovatno optimistične. Talibani bi mogli da osvoje Kabul za 90 dana, kazali su prošle nedelje. Tri dana posle, glavni grad je pao. Čak su i talibani navodno bili iznenađeni kako se sve to brzo odigralo.

Ima tvrdnji da se ovakav kolaps pripremao 20 godina i to ređanjem greške za greškom u gradnji nacije po zapadnom principu. Poslednji ekser u kovčegu avganistanske vlade zakucao je tadašnji američki predsednik Donald Tramp potpisom na sporazumom s talibanima po kojem je početak američkog povlačenja najavljen za 1. maj.

Talibanima je to bio znak da pobeda ne može da im izmakne, a avganistanskoj vladi izdaja i dokaz da će je međunrodna zajednica napustiti. Talibani su nastavili da napadaju vladine snage uz ciljana ubistva novinara i aktivista za ljudska prava, šireći tako atmosferu straha.

Pokrenuli su i propagandni i psihološki rat pa su vojnici i neki mesni funkcioneri bili bombardovani porukama na svim platformama da se predaju ili se suoče s mračnom sudbinom.

Foto: AP/Tanjug

U odbrani od talibana nisu mnogo učinili ni nekadašnje plemenske ratne vođe. Iako su bili jaki na rečima i njihovi su gradovi pali bez borbe. Ismaila Kana, poznatog kao "Lava iz Herata", talibani su zarobili prilikom osvajanja grada. Uzbečki zapovednik i bivši potpredsednik Abdul Rašid Dostum nakratko se pridružio borbama oko Mazari Šarifa, ali je brzo, skupa sa svojim milicijama odustao i pobegao u Uzbekistan.

Ruralna područja prvo

Talibani su tiho sprovodili strategiju koju su nazvali "od spolja ka unutra", odnosno polako su učvršćivali kontrolu nad udaljenim ruralnim područjima pre nego što bi krenuli na regionalne glavne gradove.

Pre toga pregovarali o uslovima predaje sa svima od pojedinih vojnika i vladinih zvaničnika na lokalnom niivou do pokrajinskih guvernera i vladinih ministara. Strategija se pokazala izuzetno efikasnom.

Snimci njihovog ulaska u Kabul daleko su od krvavih bitaka i više podsećaju na šetnju. Slično je bilo i u mnogim drugim mestima koje su uvelike zauzeli bez borbe.

Uostalom, i predsednik države Ašraf Gani pobegao je iz države, čime je i formalno završena neuspešna dvadesetogodišnja međunarodna kampanja pretvaranja Avganistana u modernu državu sa centralnom vlasti koja se širi u raznolike pokrajine širom zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Skitnica

pre 2 godine

Fini,uredni,oprani ,ispeglani ko da rova nisu videli. Ko da se prosetase po korzu i osvojise celu zemlju.

sledeća vest

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!
Politika

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici propala na glasanju u Generalnoj skupštini UN i da je takvo glasanje rezultat i ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su, kako je istakao, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

03.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija