• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.10.2020

19:50

EVROPA ĆUTI I OKREĆE GLAVU! Protesti blokirali Poljsku, narod se pobunio zbog jednog zakona

Vesti

EVROPA ĆUTI I OKREĆE GLAVU! Protesti blokirali Poljsku, narod se pobunio zbog jednog zakona

Podeli vest

Hiljade ljudi blokirale su puteve širom Poljske petog dana protesta zbog gotovo potpune zabrane abortusa. U glavnom gradu Poljske, Varšavi, demonstranti su blokirali glavne raskrsnice, zaustavili automobile i tramvaje na sat vremena. Mnogi su nosili transparente: "Volela bih da abortiram vlast!"

Protesti nisu česti u Poljskoj, u kojoj, inače, Katolička crkva ima veliki uticaj. Prethodnog dana, demonstranti su ometali službe i pisali grafite po zidovima crkava.

Demonstracije su počele posle presude Ustavnog suda da su abortusi nezakoniti, čak i u slučajevima kada je plod oštećen. Po novom zakonu, abortus je dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta, ili radi zaštite života majke. Blokade su organizovane u oko 50 gradova širom zemlje.

U Poljskoj se svake godine obavi više od 1.000 legalnih abortusa, ali iz ženskih grupa kažu da se prekidi trudnoće rade i nelegalno ili u inostranstvu. Stoga se procenjuje da je broj mnogo veći - između 80.000 i 120.000.

Demonstranti su se okupili i ispred poljske ambasade u Londonu i Kijevu.

Inače, Evropska komisija kojoj su se obratili neki poljski evroposlanici poručila je da su zakoni u toj oblasti u nadležnosti država članica i Evropska unija se u njih ne može mešati.

Trojica bivših poljskih premijera sa levice, Lešek Miler, Marek Belka i Vlodjimjež Ćimoševič zatražili su zato danas od Evropske komisije da bar razmotri da se nađe zakonski put da se Poljakinjama koje bi bile nakon odluke Ustavnog suda prinudjene silom zakona da rode bebu sa teškim deformitetima ili oboljenjima koje detetu život pretvaraju u neizrecivu patnju refundira iz evropskih fondova abortus na teritoriji neke druge članice Evropske unije.

"Hiljade poljskih žena naći će se pred dramatičnim izborom i biće prinudjene da potraže pomoć van zemlje. Direktiva EU isključuje mogućnost refundacija ako se neka intervencija ne obavlja u drugoj članici EU. Međutim Evropski parlament zauzeo je stav da je odbijanje garantovanog, legalnog prekida trudnoće čin nasilja nad žeama", napisala su EK trojica bivših poljskih premijera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija