• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

15.03.2022

14:08

NOVI UDAR PO DŽEPU ZA CRNOGORCE! Rekordne cene goriva, osnovne namirnice vidno poskupele!

Balkan

NOVI UDAR PO DŽEPU ZA CRNOGORCE! Rekordne cene goriva, osnovne namirnice vidno poskupele!

Podeli vest

Standard građana Crne Gore doživljava novi udar: do 28. marta litar benzina će u Crnoj Gori koštati 1,74 eura, odnosno 1,78 eura za benzin od 100 oktana, dok će litar eurodizela biti 1,74 evra

Od jutros nema gužvi na benzinskim pumpama u Crnoj Gori, prethodnih dana građani su napunili rezervoare, a neretko i plastične kanistere.

Goran Kapor, novinar dnevne novine „Vijesti“, kaže za Sputnjik da je ovo najveće povećanje cene goriva u Crnoj Gori i da to jeste posledica rata u Ukrajini, ali i odluke zemalja OPEK da ograniče proizvodnju sirove nafte.

- Vlada Crne Gore može uticati na cene goriva i ona je pripremila zakon o sniženju akciza na gorivo za 40 odsto. To bi snizilo cenu goriva za 20, do 25 centi - kaže Kapor.

Uticaj rasta cena goriva

On smatra da se mogu očekivati i veće cijene drugih proizvoda. Konkretno, pekari najavljuju da bi mogli povećati cijene do 25 odsto, dakle vekna hleba bi mogla da košta 80 centi. Pekari su uslovljeni jer su dobavljači najavili nove cijene pšenice i ostalih žitarica.

- Na evropskim berzama rastu cene žitarica, jer je ograničen izvoz iz Rusije i Ukrajine koje su najveći proizvođači žitarica u Evropi. Polako svi ulaze u začarani krug, imamo povećanje cena goriva, pa zbog toga i cena osnovnih životnih namirnica i sve to izaziva inflaciju, dokle će to ići teško je predvideti. Cene goriva će u Crnoj Gori dodatno rasti još naredna dva meseca, jer će zemlje OPEK tek u maju doneti odluku o tome da li će povećati proizvodnju - objašnjava Kapor.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže za Sputnjik da se veoma teško snaći na tržištu derivata, jer smo imali rekordne cene barela, koji je poslednjih dana ipak pao ispod sto dolara.Drecun, međutim, vjeruje da će se te cene, bez obzira na rat u Ukrajini, stabilizovati. On primjećuje da Rusija može da se sa evropskog tržišta okrene na azijska i južnoamerička tržišta.

- Rusija možda neće toliko trpjeti sankcije koliko Evropa, odnosno onaj njen deo koji je debelo zavisan od uvoza energenata iz Rusije, tako da smo pred velikom raskrsnicom svetske istorije - kazao je Drecun za Sputnjik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija