• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Slobodna dalmacija

18.01.2022

21:05

TESLA IM NIJE DOVOLJAN! Komšije sada tvrde: Al Kapone je bio HRVAT!

Pixabay/wikipedia

Balkan

TESLA IM NIJE DOVOLJAN! Komšije sada tvrde: Al Kapone je bio HRVAT!

Podeli vest

Suočeni sa najnovijim popisom stanovništva, Hrvatima ne preostaje ništa drugo nego da posegnu za utehom slavne prošlosti i raseljenih ljudi širom sveta

Neki od njih su ostvarili šampionske karijere u raznim delatnostima, neki u prikupljanju novca, a neki, naravno, u kriminalnim veštinama kojima se ne mogu pohvaliti ni mnogi koji su ostali da žive u otadžbini.

- Većini danas potpuno nepoznato i krajnje fantazmagorično zvuči podatak da su koreni najpoznatijeg američkog mafijaša svih vremena Al Kaponea i u Hrvatskoj. U venama čoveka koji je postao bezvremenski književni i filmski sinonim za čikaškog gangstera, makroa, uterivača dugova, reketara, švercera alkohola i masovnog i krajnje brutalnog ubicu navodno je priličan procenat Hrvatske krvi, što ima mnogo smisla . 'Užareno lice' svojevremeno je priznao taksisti Slavku Dasoviću, Zagrepčanina koji je dovezao 'kralja gangstera' na poslednje suđenje, ono za utaju poreza, nakon čega je pravosnažno osuđen - piše hrvatska Slobodna Dalmacija.

Dasović je svojevremeno rekao novinarima beogradskog nedeljnika Zoom Reporter da su često pričali o ovim vožnjama koje je inače plaćao Alu Kapone. Kapone ga je pitao odakle je, a kada je Dasović odgovorio da mu je rodni grad podno Sljemena, Alfonso Gabrijel ga je navodno šokirao otkrićem da mu je majka rođena Riječanka.

Ova priča bi verovatno ostala zauvek u medijskom domenu, rekavši da Al Kaponeove veze sa Rijekom nije potvrdila ni njegova praunuka, Didri Mari Kapone u svojoj knjizi 'Ujka Al'. Unuka Alovog starijeg brata, rekonstruišući njeno poreklo i porodično stablo, utvrdila je da je njena prabaka Tereza ​​rođena u gradu koji nije onaj koji se pominje u njenim zvaničnim dokumentima. U njenoj krštenici stoji da je rođena u Angriji, gradu u Kampaniji na jugu Italije, ali ga je porodica rekonstruisala kao falsifikat nakon što je Al Kapone neko vreme držao majku u tajnosti 1924. godine, nakon smrti njenog brata Franka u mafijaškom obračunu u kući u Rijeci.

Stariji Riječani i danas ovu kuću zovu Vila Kapone, u međuvremenu je postala državna rezidencija, a kasnije su spiskom gostiju pokušali da sačuvaju ne tako poznat ugled. Naime, u njoj je nekada počivao moćni vrhovni vođa jugoslovenske Udbe Aleksandar Ranković. U nezavisnoj Hrvatskoj godinama inkognito je ovde boravila porodica Tuđman, zatim aktuelni predsednik Zoran Milanović dok je bio premijer, a posle njega premijer Tihomir Orešković poznatiji kao 'Tim-bilding'... Ovo je prilično velelepni kompleks u Opatijskoj ulici ne. 3, sa privatnom lukom i zidovima koji ga čine nedostupnim očima javnosti. Ono što je nekada Al Kaponea činilo veoma poželjnim i adekvatnim izgleda obožavaju mnoge naše moderne demokrate.

Neki hrvatski mediji su svojevremeno pokušali da rekonstruišu umešanost Al Kaponea u izgradnju rečnog nebodera na kraju Korza, čuvene palate Arbori. Zgradu je 1939. godine sagradio Marko Arbori, povratnik iz Amerike koji se vratio u Italiju u Musolinijevo vreme, nakon što je ranije navodno bio Kaponeov knjigovođa u Sjedinjenim Državama. Tvrdilo se i da je najpoznatiji riječki neboder izgrađen novcem Al Kaponea od šverca alkohola u doba prohibicije, ali egzaktniji dokazi za to nisu pronađeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20