• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

24.03.2024

12:50

Primenjivala botoks, pa ostala paralizovana! Žena se gušila u sopstvenoj pljuvački (FOTO/VIDEO)

Instagram Printscreen/alihallock

Zdravlje

Primenjivala botoks, pa ostala paralizovana! Žena se gušila u sopstvenoj pljuvački (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Kako bi suzbila problem sa migrenom, žena je išla na apliciranje botoksa, koje je dovelo do privremene paralize.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by a l ι н a l l o c ĸ 🌷 (@alihallock)

Ališa Halok (36) je pretrpela retku komplikaciju od botoksa, koji joj je paralisao mišiće vrata i ostavio je da se guši u sopstvenoj pljuvački, jer nije mogla da podigne glavu.

Ona je pet godina primala injekcije botoksa za lečenje migrene, pre nego što je doživela "strašne" neželjene efekte, nakon što se botoks proširio na njen vrat.

Ališa je svoje iskustvo svojevremeno podelila i na društvenoj mreži Instagram:

- Proširio se na mišiće na mom vratu i sada je stvorio mnoge probleme. Kapci su mi spušteni, što izaziva veliki pritisak, zamagljen vid i vrtoglavicu. Mišići na mom vratu su u suštini paralizovani, tako da ne mogu da podignem sopstvenu glavu. Moram da nosim kragnu za vrat, da mi pomogne da držim glavu uspravno. Samo nekako klackam okolo bez nje - rekla je žena i dodala:

- To je takođe izazvalo disfagiju, što je bio najstrašniji deo svega ovoga. Doživela sam to nekoliko dana, kada sam se gušila gutljajima vode, pa čak i sopstvenom pljuvačkom.

Disfagija je kada imate poteškoća sa gutanjem, obično uzrokovanih određenim lekovima ili stanjima kao što su refluks kiseline ili moždani udar.

To može dovesti do simptoma kao što su:

Kašljanje ili gušenje kada jedete ili pijete

Vraćanje hrane nazad, ponekad kroz nos

Osećaj da vam je hrana zaglavljena u grlu ili grudima

Guštav glas, koji zvuči mokro kada jedete ili pijete

Ališa je rekla da je premeštena na intenzivnu negu, kako bi bila pod stalnim nadzorom i da su joj "cevi gurnuli niz grlo, da bi podigli svu sluz koja joj se zaglavila u plućima i grlu".

- Jedva da pričam. Nejasno je i promuklo. Imaju logopeda koji dolazi da pokuša da pomogne, da se mišići ponovo obuče i da vidi šta možemo da uradimo za moje glasne žice.

Ališa je rekla da je išla kod iste medicinske sestre na neurološkoj klinici skoro pet godina, u intervalima od tri meseca. Popularni lek protiv bora, pomogao joj je da ublaži migrene i nikada ranije nije izazivao probleme.

Alarmantni simptomi su se pojavili nakon što je botoks prvi put ubrizgan u određeni mišić na njenom vratu. Međutim, doktori nisu bili sigurni zašto se botoks proširio ili zašto je odjednom tako loše reagovala.

Gospođa Halok je počela da oseća simptome kao što je ukočen vrat u roku od tri dana od primljene injekcije, koji su se postepeno pogoršavali tokom sledeće nedelje.

Ona je rekla da je "glupo" čekala devet dana da ode u bolnicu, gde je odmah primljena na intenzivnu negu.

"Užasno zastrašujuće i potpuno poražavajuće"

Ališa se oglasila ponovo na Instagramu, otkrivši da je privremeno prestala da diše, nakon što su lekari pokušali da usisaju sluz iz grla.

- Morali su mi vrate nivo kiseonika i spreče da se onesvestim. Bilo je veoma zastrašujuće. Sada sam relativno dobro, ali sam na kiseoniku. Od tada sam imala nekoliko manje ozbiljnih epizoda - opisala je Ališa.

Lekari su bili zabrinuti da bi Ališa mogla da razvije botulizam - veoma retko, ali opasno stanje, koje je obično uzrokovano hranom koja sadrži bakteriju klostridijum botulinum. Ove bakterije proizvode veoma otrovne toksine, koji napadaju nerve, mozak i kičmenu moždinu i izazivaju paralizu.

Lek u injekcijama botoksa je napravljen od istog toksina koji izaziva botulizam (ali su prečišćeni i ispunjavaju standarde medicinske kontrole).

Srećom, ona je otpuštena iz bolnice nakon 18 dana i otišla je kući da nastavi sa oporavkom.

Posle nedelju dana kod kuće, Ališa je rekla da se osećala "prilično dobro" i da je uspevala da proguta supe i pire krompir.

Još uvek noseći kragnu za vrat, zahvalila je svojim pratiocima na brizi.

Pošto je Ališijina reakcija na botoks tako retka, bolnica radi studiju slučaja o ovom incidentu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija