• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.11.2023

17:00

Svečano otvorena 60. kancerološka nedelja! Svi pacijenti su dobrodošli

Shutterstock

Zdravlje

Svečano otvorena 60. kancerološka nedelja! Svi pacijenti su dobrodošli

Podeli vest

Kancerološka nedelja je važna ne samo u onkološkim krugovima, već i za same pacijente, a okupiće vodeće lokalne, regionalne i svetske stručnjake...

Ovogodišnja jubilarna 60. Kancerološka nedelja počela danas (29. novembra) i trajaće do 2. decembra u renoviranom Sava Centru u Beogradu, a okupiće vodeće lokalne, regionalne i svetske stručnjake prepoznate u naučnoj zajednici, koji će kroz interaktivne diskusije preneti svoja znanja i iskustva iz kliničke prakse i ugla pacijenata u oblasti onkologije.

- Naučni program će, kao i prethodnih godina, biti multidisciplinaran i savremen, sa akcentom na inovacije u dijagnostici i lečenju najčešćih karcinoma - dojke, pluća, digestivnog trakta, ginekoloških maligniteta i sarkoma, uz brojne aktuelne specijalne teme – najavio je sinoć na svečanom otvaranju u Rektoratu Unverziteta u Beogradu prof. dr Ivan Marković, predsednik 60. Kancerološke nedelje.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Srbija se, prema najnovijim procenama, a među 40 zemalja Evrope, svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske).

Foto: Shutterstock

Rak pluča je najčešći kancer u Srbiji, a slede debelog creva, dojke, grlića materice, prostate...

Nadu ipak ulivaju inovativni lekovi, dok se samo lečenje poslednjih decenija drastično promenilo, navodi prof. dr Žozef Gligorov, onkolog na Sorbona Univerzitetu. 

- Vidite šta se dešavalo pre sto godina, tada je postojala takoreći samo hirurgija, a potom i radioterapija. Pedesetih godina je uvedena hemioterapija, osamdesetih ciljana teparija, a poslednjih 10-15 godina imunotepija. To znači da je u poslednih 15-20 godina došlo do ogromnog progresa što se tiče znanja o biologiji tumora, i to ne samo kod raka dojke i pluća, već i ostalih. Uz to je došlo i do razvitka novih tehnologija koje omogućavaju da se primene te terapije. Međutim, ostaje važno da se najpre deluje preventivno, putem skrininga, da se što ranije dođe do dijagnoze, da se što manje lekova upotrebi, da terapija bude što manje agresivna, a tako se povećaju i šanse za izlečenje – naglašava profesor.

U kontaktu sa pacijentima

Kancerološka nedelja je važna ne samo u onkološkim krugovima, već i za same pacijente, ističe  Vesna Bondžić, predsednik Udruženja pacijenata  obolelih od karcinom dojke ŽC "Milica".

- Predstavnici udruženja pacijenata tu mogu da vide aktuelni napredak u onkologiji, kao i koji su to zlatni standardi i preporuke koje pružaju evropski i svetski vodiči. Prema njima se, zajedno sa strukom, usmeravamo da bi obezbedili što bolji i kvalitetniji način lečanja i nadamo se da ćemo u tome i uspeti – poručuje Vesna Bondžić.

Foto: Shutterstock

Redovni pregledi su jako važni, poručuju stručnjaci

A ove godine pacijenti učestvuju više neko ikad, dodaje Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata  Srbije. 

- Učestvovaćemo na jednom panelu koji se zove "Kako predvideti budućnost onkologije u Srbiji" sa ministarkom zdravlja, sa direktorom RFZO, sa raznim uglednim doktorima i to je velika promena i nešto što je jako dobro. Za nas pacijente je važno da budemo u kontaktu sa lekarima, da razgovaramo, družimo se, upoznajemo, jer tako mnogo lakše rešavamo mnoge probleme. Ako se zabijemo u svoje dvorište, onda sve ide teže – navodi Savo Pilipović. 

Nova lista lekova

Dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova – INOVIA najavio je novu listu lekova RFZO za nedelju dana ili dve i izrazio očekivanje da će se barem neki od inovativnih onkoloških lekova (ili znatno više njih) naći na njoj.  

Foto: Shutterstock

Inovativni lekovi bi trebalo da se finansiraju iz odvojene budžetske linije

- Došli smo u fazu da se godišnje registruje 35-40 takvih lekova i svaki donosi neki boljitak. To je i izazov za zdravstveni sisitem jer je potrebno odvojiti sredstva da svi ti lekovi koji su pacijentima neophodni postanu i dostupni. Kao država smo napravili iskorak poslednjih godina, ali finansiranje treba da se reši sistemski. Udruženje proizvođača smatra da je najbolji način formiranje odvojene budžetske linije za inovativne lekove, kao što je to slučaj u svim zemljama u okruženju – poručuje Dr Bojan Trkulja. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija