• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

05.11.2023

08:40

Dunja kraljica jeseni! Lekovita biljka čija magična svojstva umiruju mnoge zdravstene probleme

informer.rs

Zdravlje

Dunja kraljica jeseni! Lekovita biljka čija magična svojstva umiruju mnoge zdravstene probleme

Podeli vest

Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već decenijama.

Pre svega se koristi za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Lekovit je sam plod, ali i seme i listovi.

Dunja je zdrava i jeftina voćka, široko dostupna kod nas, koja ima brojna blagotvorna dejstva. Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, pričao je jednom prilikom o blagotvornim svojstvima ploda ali i koštica.

- Nije čudo što se daje devojkama ime Dunja, korisno je u semenkama, sadrži Amigdalin. Antidijarejično dejstvo ima samo meso voćke, a ako se pije čaj od dunje kod bronhitisa, to je čudo Božje, vitamina C ima kao pomorandža - pričao je on u Jutarnjem programu.

Za česte probleme kao što su kašalj ili muke s varenjem, savetuje čaj od dunje.

- Za probleme sa varenjem skuvajte od lista dunje čaj, kao i za kašalj. Presečete, izvučete semenke, stavite ih u 200ml vode, kuvate 45 minuta i to odstoji,  pije se kao najzdraviji čaj celog života - rekao je.

Foto: Shutterstock

 

Ako jedete sirovu dunju možete imati probleme za želucem, zato je najbolje da je jedete u kompotu ili pijete kao čaj. 

- Mnogima će smetati dunja ovako sveža, jer tanin sadrži. To je kao kada pijete jako crno vino niže klase, pa vas muči. Svaki dan jedite dunju, ili u čaju ili u kompotu. Apsolutno pomaže i kod nervoznih creva, čaj od lista onda pijte. Ali ne bi bilo loše jesti i šolju kompota posle ručka, ubacite i suve šljive, kapitalni je to antioksidans i promoter peristaltike. Zaboravite "porađanje" na WC šolji, nećete imati problem - rekao je on.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima

Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Foto: Freepick

 

Najlekovitiji deo dunje su semenke 

Kada odstoje u vodi, semeke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem. Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin povoljno utiče na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Može da pomogne i kod obilnih menstruacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija