• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.10.2023

20:00

Ishrana i holesterol! Dijeta koja smanjuje masnoće i čuva srce

Shutterstock

Zdravlje

Ishrana i holesterol! Dijeta koja smanjuje masnoće i čuva srce

Podeli vest

c

Smanjenje holesterola je najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste smanjili rizik po zdravlje, posebno srca i krvnih sudova koje ova vrsta masnoća sužava. Nutricionisti objašnjavaju da se uvek počinje sa promenom režima ishrane u trajanju od tri do šest meseci, što je dovoljno da se nivo holesterola spusti za 10-15 odsto bez primene lekova. Nikako se ne preporučuje drakonska dijeta, već je neophodno da osoba nauči zdravo da se hrani.

Opšte preporuke za smanjenje holesterola ishranom

* Smanjite ukupni kalorijski unos, i smanjite telesnu masu ukoliko je povišena.

Foto: Shuterstock

Na dijetu ako ste gojazni

* Smanjite unos zasićenih masti kao što su puter, kokosovo ulje, masne vrste mesa (crveno meso), masni delovi mesa, punomasni mlečni proizvodi, organi životinja, mesne prerađevine. Danas se dosta polemiše o ulozi masnoća, ali su ovo još uvek važeće preporuke.

* U potpunosti izbacite hranu koja je izvor trans masnoća: hidrogenizovane biljne masnoće, delimično hidrogenizovane biljne masnoće (pržena hrana, pekarski proizvodi, margarin, instant supe, grickalice...). Ovo je najštetnija vrsta masnoća koja nikako ne bi trebalo da bude deo ishrane ni zdravih, a ni osoba sa bilo kojim zdravstvenim problemom.

* Smanjite unos šećera i hrane koja je izvor prostih šećera (dakle slatkiša, ali i proizvoda od belog brašna).

* Smanjite unos soli - potrebno je biti umeren i koristiti himalajsku so kao odličan izvor velikog broja minerala.

* Smanjite unos alkohola.

Foto: Shutterstock

Birajte vlakna i zdrave masnoće

* Povećajte unos hrane koja je izvor rastvorljivih dijetnih vlakana poput mahunarki (grašak, pasulj, sočivo, soja), ovsa, ječma, bobičastog voća, jabuka, kruški, suvih šljiva, prokelja…

* Birajte biljne izvore proteina: mahunarke, pečurke, amarant, kinou, proizvode od soje (ukoliko imaju potvrdu da nisu od genetski modifikovane žitarice).

* Povećajte unos namirnica izvora omega 3 masnoća poput masne vrste ribe (tuna, losos, haringa, skuša, bakalar), čia semenki, lanenog semena, oraha.  

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija