• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.06.2023

16:15

DANAS JE NAJVRELIJI DAN U GODINI Doktorka Jevtić objašnjava zašto tokom paklenih dana treba da nosite KOCKU SUPE

Zdravlje

DANAS JE NAJVRELIJI DAN U GODINI Doktorka Jevtić objašnjava zašto tokom paklenih dana treba da nosite KOCKU SUPE

Podeli vest

Tokom leta koje je uveliko stiglo, treba biti posebno obazriv kada su napolju veoma visoke temperature. Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je šta treba da nosite sa sobom kada su paklene vrućine.

Ona je upozorila da su pod velikim rizikom od visokih temperatura vozači i pešaci, prenosi RTS.

- Iskustvo nam kaže da posebno treba da upozorimo vozače i pešake. U početku zbog razdražljivosti, a onda dođe i sporost. Savetujemo im da se non-stop rehidriraju, da uzimaju dovoljnu količinu soli, da izbegavaju uzimanje alkohola - kaže doktorka Jevtić.

Ona napominje da posebno treba da budu oprezni oni koji uzimaju lekove koji menjaju stanje svesti, kao i epileptičari, dijabetičari i radnici na visinama.

Pažnju treba da obrate i rizične kategorije - osobe koje su veoma osetljive na gubitak tečnosti. To su trudnice, mala deca i starije osobe.

- Treba da unesemo u sebe tečnost, po mogućstvu to da bude neka mineralna voda ili barem neka kockica za supu koju mogu da gricnu, da odlome deo i da se naliju tečnosti, jer onda ne moraju ništa da mute usput - predlaže dr Jevtić

Bilo bi dobro poneti sa sobom nešto slatko, u slučaju da vam padne šećer.

Kada je odeća u pitanju, važno je da nosite pamučnu i svetlih boja. 

Takođe, ako negde idete vozilima javnog gradskog prevoza, treba da budete oprezni.

- Masovno se dešava da ljudi ne prate situaciju, da su na mobilnim telefonima ili da se ne drže kako treba, znači tada je povećan broj svih mogućih povreda, padova, povreda glave, čak preloma kukova, znači izbegavanje zone najvećih gužvi, uzimanje tečnosti, uzimanje soli, zaštita glave, svetla odeća, izbegavanje alkohola i energetskih napitaka i određenih kombinacija lekova, pogotovo za volanom- zaključila je dr Jevtić


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 11 meseci

Znači, više za vreme vrućine ne treba obavezno ostati kod kuće, piti sokove, što manje bilo šta raditi i iz kuće izlaziti samo u slučaju preke potrebe. A umesto lake hrane krickati kocke za supu, i ne brinuti za sebe.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Srbija