• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.01.2024

22:00

5 novogodišnjih odluka koje bi trebalo da ispoštujete! Vito telo, čista duša

Shutterstock

Zanimljivosti

5 novogodišnjih odluka koje bi trebalo da ispoštujete! Vito telo, čista duša

Podeli vest

Iako istraživanja pokazuju da se od planova za promene odustaje već u prvoj nedelji po Novoj godini, o kilaži, zdravlju, društvenom životu trebalo bi uvek misliti.

Istrajnost u ostvarenju novogodišnjih odluka traje otprilike koliko i praznična euforija. Psiholozi kažu da oko 40 odsto ljudi već u prvih desetak dana prekrši obećanje koje su dali sebi pred ulazak u novu godinu i vraća se starim navikama. Oni tvrde da to ima veze i s godinama i da tek 14 odsto starijih od 50 godina uspeva da istera svoje želje do kraja, dok je tri puta više onih u dvadesetim.

Možda je reč i o visokim ciljevima, slaboj motivaciji, ali ovih pet odluka trebalo bi da se drže svi da bi bili zdraviji, srećniji, imali više energije i volje za novim životnim avanturama, piše "Dejli miror".

Foto: Shuterstock

Malim koracima stići ćete do velikog cilja

1. Izgubite kilograme

Ovo je verovatno jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka koja najbolje ukazuje koliko je teško obavezati se na nešto. Pre nego što započnete s gubitkom kilograma, zadajte sebi neki cilj koji nameravate da postignete. Pazite da taj cilj bude realan jer u protivnom mnogo brže i lakše ćete odustati od ove odluke. Imajte na umu da drastičan gubitak kilograma za kratko vreme nikako nije dobar. Zato, ako želite na primer da izgubite 10 kilograma, pokušajte svakog meseca u narednih pet meseci da izgubite po dva kilograma. Zapamtite, malim koracima stići ćete do velikog cilja! Važno je samo da ne odustajete.

Foto: Shutterstock

Osobe s jakim društvenim vezama žive duže

2. Ostanite u kontaktu s ljudima

Druženje s ljudima i te kako povoljno može da utiče na zdravlje. Brojna istraživanja pokazuju da osobe s jakim društvenim vezama žive duže od onih koji zanemaruju socijalne kontakte. Zato bez obzira na to koliko zaposleni bili, svaki slobodan trenutak nastojte da provedete u društvu porodice i prijatelja.

3. Prestanite da pušite

Postoje razne metode za odvikavanje od pušenja, a dobar start pri realizaciji ove odluke je i isprobavanje metoda koje vama najviše odgovaraju i koje na vas deluju. Pomoću elektronskih cigareta postepeno izbacite cigarete.

Foto: Shutterstock

Štedite svoj novac tako da se pridržavate zdravog načina života

4. Počnite da štedite

Štedite svoj novac tako da se pridržavate zdravog načina života. Umesto automobilom, na posao idite javnim prevozom, pešice ili biciklom kad god je to moguće. Neki mogu da uštede tako što će umesto u teretani vežbati kod kuće. Danas postoji mnogo fitnes programa koji daju dobre rezultate kao da ste vežbali na spravama ili uz pomoć fitnes trenera.

5. Počnite da volontirate

Naša sreća je veća kada pomažemo drugima, a taj osećaj pozitivno utiče na naše zdravlje. Istraživanja pokazuju da osobe s pozitivnim emocijama imaju 20 odsto manje verovatnoće da će doživeti srčani udar ili oboleti od srčanih bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija