• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.10.2023

11:08

Neverovatno otkriće arheologa! Ono što su pronašli staro je 1.700 godina

Shutterstock

Zanimljivosti

Neverovatno otkriće arheologa! Ono što su pronašli staro je 1.700 godina

Podeli vest

Arheolozi su na severozapadu Turske otkrili drevni gvozdeni trozubac koji je u antičko doba korišćen za pecanje, a za koji se veruje da je star oko 1.700 godina.

Arheolog i univerzitetski profesor Nuretin Arslan koji predvodi ispitivanja, izjavio je za Anadoliju da je reč o trozupcima koji su viđani i na muralima i drugim prikazima.

 - Ovo je prvi put da nalazimo takve stvari u Asosu, jer se alati napravljeni od gvožđa najbrže raspadaju u drevnim gradovima. Iako znamo da su ovakva oruđa bila naširoko korišćena u antičko doba, možemo reći da se radi o važnom otkriću jer su primeri koji su do sada sačuvani vrlo retki -  kazao je Arslan.

FOTOGRAFIJU OTKRIĆA POGLEDAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

On je pojasnio da je najverovatnije reč o harpunu sa tri kuke koji je u antičko doba korišćen za ribolov.

Foto: Freepick

 

 

Drevni grad Asos svedok je istorije sa ostacima ruševina na zemlji i artefaktima iz rimskog i vizantijskog doba otkrivenim tokom arheoloških iskopavanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija