• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.01.2024

16:40

Ova voćka topi masti! 3 načina kako možete da jedete avokado

Shutterstock

Recepti

Ova voćka topi masti! 3 načina kako možete da jedete avokado

Podeli vest

Bogat vitminima E, B, A i C, vlaknima, gvožđem i kalijumom, nutricionisti ga preporučuju jer brzo zavara glad, štiti od prejedanja i izuzetno je zdrav.

Posle uživanja u masnoj hrani tokom svih ovih praznika, red je da redukujete ishranu i u jelovnik uvrstite namirnice koje brzo tope kalorije. Verovatno na spiskovima takvih namirnica često srećete i avokado, koji nutricionisti mnogo hvale, a vi osim što ga viđate u ponudi u supermarketima, niste sigurni ni da li je voće ili povrće, ni kakvog je ukusa ni kako se jede. Evo male pomoći.

Avokado je voće poreklom iz Južne Amerike i u tim krajevima je poznat i kao "krokodilska kruška", jer mu je kora hrapava i nalik krokodilskoj koži. Trenutno se najviše gaji u Meksiku i zapadnom delu Amerike. Veoma je zdrava namirinica bogata vitaminima E, B, A i C, a takođe ima i puno kvalitetnih vlakana, kao i gvožđe i kalijum. Vlakna avokada pružaju osećaj sitosti, vezuju vodu i tako smanjuju opasnost od prejedanja, pa je zato dobar za dijete.

Kako da kupite

U većim prodavnicama možete da ga kupite preko cele godine. Da biste proverili da li je dovoljno zreo, treba da ga blago stisnete i da vam se njegova unutrašnjost učini meka poput putera.

Kako se ljušti

Avokado treba prvo nožem preseći na pola, zatim odstraniti semenku, iseći na četvrtine i oljuštiti koru.

Kako se jede

Jede se uvek sirov, i to odmah po skidanju kore jer brzo potamni. Često se koristi kao prilog jelima, posoljen i zaliven limunovim sokom ili maslinovim uljem.

Foto: Shutterstock

Salata sa piletinom

Salata

Može se koristiti za salatu u mešavini sa ostalim sastojcima kao što su: krastavac, luk, paradajz, paprika, biber, limunov sok i so.

Predjelo

Pronađite zreo avokado, presecite ga na dva dela, izvadite košticu. Zatim u njegovo udubljenje sipajte malo limunovog soka, dodajte barene račiće i prelijte limunom. Preko toga stavite malo pavlake.

Foto: Shutterstock

Gvakamole sos poslužite sa tortiljama

Sos

Sos od avokada se zove gvakamole i pravi se tako što se avokado izgnječi viljuškom, zatim mu se dodaje limunov sok, malo ljute paprike i najsitnije iseckani luk i paradajz.

Dodatak obroku. Prepolovite ga, prelijte limunovim sokom, biberom i solju i jedite u sendviču, uz hleb ili obrok.

I lek i krema za lice

Avokado se koristiti kao hrana, ali ima i lekovita dejstva i pomaže snižavanju holesterola, sprečava rizik od bolesti prostate, a koristi se i u kozmetičke svrhe za spravljanje krema i maski za lice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija