• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

20.09.2023

13:00

Originalna, tradicionalna žito torta! Ovom ukusu ćete se rado vraćati

freepik

Recepti

Originalna, tradicionalna žito torta! Ovom ukusu ćete se rado vraćati

Podeli vest

Jaja, šećer, orasi, mleko i još nekoliko sastojaka, kao i strpljenje, biće potrebno za ovu sjajnu tortu, ali se sigurno nećete pokajati.

Iako mnogi ljudi preferiraju brze recepte, ponekad nije loše izdvojiti vreme i vratiti se tradicionalnim poslasticama. 

Jedna od jeste i žito torta, koja će vas sigurno oduševiti:

Za 4 kore potrebno je:

12 belanaca

12 kašika šećera

12 kašika mlevenih oraha

8 kašika brašna.

Za fil:

650 ml mleka

9 kašika šećera

250 g šećera u prahu

4 kašike brašna 

12 žumanaca

250 g maslaca

300 g mlevenih oraha

malo muskatnog oraščića.

Foto: freepik

torta

Priprema:

Tri belanca umutite sa tri kašike šećera. Sjedinite 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna, pa dodajte prethodnoj smesi. Na dno pleha stavite papir za pečenje, pa sipajte pripremljenu smesu i izravnajte. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 12-13 minuta. Na isti način pripremite i preostale tri kore.

Za pripremu fila, potrebno je da sjedinite žumanca, brašno i 200 ml mleka. Ostatak mleka i šećer stavite da provri. U provrelo mleko sipajte pripremljenu smesu od žumanaca i skuvajte fil. Sklonite posudu sa ringle i preko fila stavite rastegljivu foliju, kako se ne bi napravila korica. Ostavite fil da se skroz ohladi.

Potom umutite maslac i šećer u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil i sve dobro umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i malo muskatnog oraščića. Promešajte i fil podelite na 4 dela. Nafilujte sve četiri kore, a odozgo premažite filom i pospite sa malo oraha ili ukrasite šlagom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija