• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.09.2023

17:00

Ove knedle sa šljivama sigurno uspevaju! Slatki zalogaji detinjstva

Shutterstock

Recepti

Ove knedle sa šljivama sigurno uspevaju! Slatki zalogaji detinjstva

Podeli vest

Jedan zalogaj sočnih slatkasto-kiselkastih knedli dovoljan je da vas ekspresno vrati u detinjstvo... Uživajte!

Sastojci:

1,4 kg krompir-pirea
0,4 kg mekog brašna
1 kg šljiva

75 g putera
2 jajeta
40 g vanil-šećera
500 g prezli

Foto: Shuterstock

Iskoristite sezonu šljiva

Priprema: 

Opran krompir u ljusci stavite da se kuva. Znaćete da je krompir skuvan kada ljuska počne da puca ili kada viljuškom možete lako da doprete do sredine krtole. Kako bi sav krompir bio jednako skuvan, birajte krtole jednake veličine. Skuvan krompir oljuštite dok je vruć, izgnječite ga ručno i vodite računa da ne ostanu mali komadići krompira. Kada budete pri kraju procesa gnječenja, u masu dodajte puter kako bi se istopio. Izvadite krompir i postavite ga na ravnu površinu da zamesite testo. Dodajte dva jaja i vanil-šećer, dok brašno dodajete postepeno, do trenutka kada testo prestaje da se lepi za ruke. Pošto ste zamesili testo, ostavite ga na gomili, a za svaku knedlu uzimajte po 60 grama testa. Pritisnite ga rukama da napravite mesto za šljivu, obmotajte šljivu sa svih strana i zavrtite par krugova da testo ne bi imalo rupa. Zamotane knedle slažite na pleh koji ste posuli brašnom da se knedle ne bi zalepile.

U slučaju da želite slađe knedle, iz šljiva možete da izvadite koštice i dodate po kockicu šećera. U tiganju istopite maslac i dodajte prezle. Pržite ih na puteru dok ne dobiju lepu smeđu boju i vodite računa da se ne preprže. Zamotane knedle spuštajte u ključalu vodu po par komada u isto vreme. Kad se podignu sa dna šerpe na površinu, ostavite ih još dva minuta u ključaloj vodi, a onda vadite, blago procedite i stavite ih u tiganj sa prezlama. Pospite knedle sa svih strana.

Prijatno!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20