JELA IZ JEDNE POSUDE! Brza, jednostavna i sve popularnija! (6 RECEPTA)
Podeli vest
Maksimalni ukus i minimalno čišćenje - tako bi ukratko mogla da se opišu sve popularnija "one pot" jela, odnosno jela iz jedne posude. Reč je o brzim i ukusnim idejama za obroke za koje vam treba samo jedan tiganj ili šerpa u zavisnosti od toga pravite li jela na kašiku ili ne...
Princip je da se sve kvalitetne namirnice i bogati začini taktički dodaju u jednu posudu, a kako jelo obično sadrži proteine, povrće i žitarice u jednom, rezultat je savršena porcija zdravlja za vas i vašu porodicu.
Da je kojim slučajem kuvar Milovan Stojanović davne 1956. u čuvenom beogradskom restoranu Golf imao u kuhinji piletinu i puter koji su mu bili potrebni da napravi kijevski kotlet, koji je poručila čuvena spikerka Radio Beograda, domišljati kuvar sigurno ne bi došao na ideju da posluži nešto sasvim novo, pohovanu šniclu punjenu kajmakom - Karađorđevu šniclu...
21.02.2022
15:50
Za većinu ljudi koji su živeli u prošlosti, obroci su obično bili sastavljani od variva, kaša i čorbi. Oni su se pripremali u jednoj posudi, a često su se posluživali u drugoj, iz koje su opet svi zajedno jeli. Ne znajući, time su stvorili "one pot" jela, mada možda ne onakva na koja smo danas navikli.
Većina kultura takođe ima svoju verziju "one pot" jela. Italijani tako pripremaju kremasti rižoto, Španci mirisnu paelju, Francuzi poslužuju savršen kasole, dok bi naš odgovor bio bećar paprikaš s jajima. Iako neki smatraju da su ova jela isključivo u domenu neženja, kampera i studenata, ona su brza, jednostavna i sve popularnija.
Foto: Shutterstock
Čili kon karne
Sastojci: 500 g junećeg mlevenog mesa, crvena čili paprika, mala kašika čilija u prahu, crveni luk, čen belog luka, mala kašika kumina u prahu, konzerva pasulja, konzerva kukuruza, 2 konzerve pelat paradajza, 100-200 ml goveđeg bujona, so, origano i biber.
Priprema: Propržite crveni i beli luk, dodajte meso i propržite ga kratko na jakoj vatri. Naseckajte čili papriku (izvadite semenke za blaži ukus) i dodajte u šerpu zajedno sa čilijem u prahu, kuminom i origanom. Potom dodajte bujon, pa zgnječene komadiće paradajza. Čim proključa, kuvajte dalje na srednje jakoj vatri oko 30 minuta. Deset minuta pre kraja kuvanja dodajte pasulj i kukuruz, posolite i pobiberite.
Foto: Shutterstock
Pijani rižoto sa pečurkama
Sastojci: 400 g pečuraka po izboru (najbolje mešanih), kašika suvih vrganja, kašika suvih lisičarki, 400 g pirinča okruglog zrna, 150 ml belog vina, 1, l-1,2 l pilećeg bujona (ili od povrća ili vode), 40 g parmezana, 2 glavice crnog luka, par čenova belog luka, malo maslinovog ulja, kockica putera, so, biber, suva majčina dušica, svež peršunov list.
Priprema: Sveže pečurke isecite na krupnije, suve prelijte sa 100-200 ml vrele vode i ostavite oko pola sata da omekšaju. Prodinstajte crveni luk, dodajte pečurke, so, biber, majčinu dušicu i na jačoj vatri, često mešajući, dinstajte petnaestak minuta. Kada je ispari tečnost, dodajte sam pirinač i stalno mešajte par minuta, smanjite vatru i dodajte suve pečurke i belo vino, pa dinstajte dok vino ne ispari. Dodajte potom malo-pomalo bujona i uz stalno mešanje kuvajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta. Pred kraj dodajte sitno seckani beli luk, kockicu putera i parmezan, a kada sklonite s vatre, i svež peršun.
Foto: Shutterstock
Tuna pasta s limunom
Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, crveni luk, sitno iseckan, 500 g čeri paradajza, prepolovljenih, 400 g testenine, 1 l povrtnog bujona, konzerva tunjevine u maslinovom ulju, oceđena, 3 kašike maskarponea, 30 g parmezana, narendanog, 2 pune kašike kapara, kora od pola limuna, mala veza peršuna, sitno iseckanog.
Priprema: Propržite luk sa prstohvatom soli, dodajte 350 g paradajza, testeninu i bujon i ostavite da provri, pa smanjite vatru na tiho i kuvajte 15 minuta bez poklopca, povremeno mešajući. Dodajte preostali paradajz i kuvajte na srednjoj vatri pet minuta ili dok se tečnost ne smanji. Dodajte tunjevinu, maskarpone, parmezan, kapare, koru limuna i peršun, kao i mleveni crni biber. Poklopite i ostavite da odstoji pet minuta pre serviranja.
Foto: Shutterstock
Zapečeni krompir sa kobasicama
Sastojci: 4 dimljene kobasice iseckane na kockice, 250 g šunke iseckane na kocke, 500 g oljuštenog krompira iseckanog na kocke, 250 g rendanog kačkavalja, 4 jajeta, glavica crnog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike seckanog peršuna, so i biber.
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. U većem tiganju koji može da se ubaci u rernu ili nekoj drugoj vatrostalnoj šerpici propržite kobasice, šunku i seckani crni luk. Dodajte krompir i pržite još 3-5 minuta. Posolite i pobiberite po želji i dodajte peršun. Promešajte, pospite kačkavaljem, pa preko prelijte umućenim jajima. Zapecite u rerni 15-20 minuta i poslužite odmah.
Foto: Shutterstock
Riblji kari
Sastojci: kašika ulja, crni luk seckani, čen belog luka - zgnječen, kašičica kurkume, kašičica garam masale (zamenite je karijem ako nemate), kašičica suvog čilija u ljuspicama, 400 ml konzerve kokosovog mleka, 400 g mešavine ribe po izboru, 200 g smrznutog graška, limun, isečen na kriške, jogurt i pirinač za posluživanje.
Priprema: U šerpici ili većem tiganju propržite luk sa prstohvatom soli, dodajte beli luk i začine.
Promešajte i kuvajte još minut, dodajući malo vode da se ne zalepe. Sipajte kokosovo mleko i dobro promešajte, a zatim dinstajte 10 minuta. Stavite ribu i smrznuti grašak u tiganj i oko tri minuta. Začinite i dodajte sok od limuna po ukusu. Poslužite sa jogurtom i pirinčem.
Foto: Shutterstock
Bosanski lonac
Sastojci: glavica kupusa (1 kg), 2 šargarepe, veća ili dve manje crvene paprike, veća ili dve manje zelene paprike može i babura, 200 g boranije (opciono), 2 glavice crvenog luka, 4 čena belog luka, 3-4 krompira srednje veličine, 4 dl paradajz soka, 600-700 g teletine (od vrata ili ribić, but), so, biber, začin, mlevena slatka paprika, peršun.
Priprema: Papriku, crveni i beli luk i šargarepu iseckati na kockice i pomešati sa boranijom. Kupus iseći na krupnije komade. Meso iseći na krupnije kocke. Krompir iseći na kocke. U lonac sipati malo ulja, složiti pola kupusa, pola povrća, meso, krompir, pola povrća, pola kupusa. Paradajz sok pomešati sa malo vode, dodati mu začin, biber, malo mlevene paprike i naliti preko kupusa da ogrezne, poklopiti i kuvati da omekša. Pred kraj kuvanja posuti seckanim peršunom. Poslužiti uz proju.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Da je kojim slučajem kuvar Milovan Stojanović davne 1956. u čuvenom beogradskom restoranu Golf imao u kuhinji piletinu i puter koji su mu bili potrebni da napravi kijevski kotlet, koji je poručila čuvena spikerka Radio Beograda, domišljati kuvar sigurno ne bi došao na ideju da posluži nešto sasvim novo, pohovanu šniclu punjenu kajmakom - Karađorđevu šniclu...
Rusija će tražiti zvanično međunarodno priznanje prave prirode zločina nacističke Nemačke nad narodima SSSR-a, izjavio je u intervjuu za Sputnjik stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu raspustio je ratni kabinet oformljen 11. oktobra prošle godine radi upravljanja operacijama protiv Hamasa i Hezbolaha, javili su danas izraelski mediji.
Posle ovih godinu i po dana saradnje sa ostatkom, blago rečeno, krajnje nesolidne opozicije, što sa desnog, što sa levog dela spektra, to pitanje me više ne zanima. Bavićemo se u narednom periodu isključivo sobom i jačanjem naše stranke, rekao je lider Novog DSS Miloš Jovanović.
Bivši predsednik Srbije i lider minorne Socijaldemokratske stranke Boris Tadić žestoko je napao lažnog ekologa Sava Manojlovića i njegovog pajtosa Radomira Lazovića.
Izborna komisija gradske opštine Vračar usvojila je danas ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine gradske opštine Vračar, prema kojem je najviše glasova osvojila lista Biramo Vračar.
Marko Bastać, kandidat na beogradskim izborima ispred Grupe građana "Čuvari Starog grada", progovorio je o ultimatumu liste "Biram borbu" da do ponedeljka donese odluku o sastavljanju vlasti sa njima u Starom gradu i otkrio da pomenutoj listi nad glavom "visi" lično Dragan Đilasa!
Marko Bastać, kandidat na beogradskim izborima ispred Grupe građana "Čuvari Starog grada", gostujući u jednoj emisiji, podsetio je na nasilništvo Radomira Lazovića, koji je u izbornom danu 2. juna nasilno upadao u privatne ugostiteljske objekte!
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić najavio je da će posmrtni ostaci kneza Alekse Karađorđevića, najstarijeg sina Karađorđa, biti preneseni iz Moldavije u Srbiju, ispravljajući istorijski propust nakon skoro 200 godina.
Kardiolog dr Tamara Urošević preporučila je svim kardiovaskularnim bolesnicima da obavezno odu na preventivni pregled pre nego što se upute na neko putovanje.
Antisrpski ministar Nenad Rašić ne zastupa nikog drugog do svog gazdu Aljbina Kurtija i sve radi na štetu srspkog naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.
Radovan Karadžić je u poslednjih šest dana nekoliko puta gubio svest, zbog čega je došlo do nekoliko povreda. Njegovo zdravstveno stanje je sve iz ozbiljnije iz dana u dan. Ovim povodom razgovarali smo sa Draganom Vasiljkovićem iz Fondacije kapetan Dragan u emisiji "Info jutro".
Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".
Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna.
Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".
U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.
U sredu, 19.juna u 10 sati u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru počeće ponovno saslušanje drugoosumnjičenog za ubistvo Danke Ilić (2), Srđana Jankovića (50).
Kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, danas u 14.30 sati suđenje kreće ispočetka.
Policajci u Novom Pazaru uhapsili su S. Z. (21) državljanina Crne Gore, zbog sumnje da je izvršio krivična dela teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.
Nikšićanin Ratko Koljenšić osuđen je na 30 godina zatvora u predmetu povodom ubistva Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića koje je počinjeno 29. aprila 2013 godine u centru Beograda.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Irigu, prilikom kontrole saobraćaja, zaustavili su vozača (38) koji je učinio prekršaj nasilnička vožnja.
Protest kapitena Dušana Tadića je normalan, ali trebalo je to da reši sa selektorom, a ne da iznosi javno, poručuje nekadašnji reprezentativac naše zemlje Predrag Mijatović.
Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela poručio je da je klupsko rukovodstvo u stalnom kontaktu sa Nemanjom Radonjićem i da postoji mogućnost da brzonogi fudbaler uskoro ponovo obuče crveno-beli dres!
Postoji snimak i to sad već legendaran kad Miloš Teodosić kao kapiten košarkaške reprezentacije na tajm-autu meča protiv Brazila na Mundobasketu u Španiji 2015. urla na saigrače i uz psovke kaže: „Šta mi hoćemo, ajmo kući“.
Fudbaleri Partizana danas su zvanično počeli pripreme za novu sezonu, u kojoj će pokušati da prekinu višegodišnju dominaciju večitog rivala. Povratnik na klupu crno-belih Aleksandar Stanojević najavio je da će u narednim danima klub angažovati nekoliko pojačanja!
Ukrajinska vojska saopštila je danas da Rusija pojačava svoje napade na istočnom frontu da bi "maksimalno iscrpela ukrajinske vojnike" pre dolaska zapadne vojne pomoći, posebno borbenih aviona F-16.
Više od 2.750 osuđenika za teška krivična dela pušteno je iz ukrajinskih zatvora radi služenja u vojsci, piše „Vašington post“. Neimenovani ukrajinski vojni oficir odgovoran za regrutaciju kaže da ne veruje u uspeh te inicijative i strahuje od dezerterstva takvih regruta.
Borbe na jugu Gaze i u gradu Rafa nastavljene su uprkos najavi IDF-a o uvođenju dnevnih pauza radi dostavljanja pomoći, izjavio je u Oslu šef Agencije UN za palestinske izbeglice Filipe Lazarini.
I ove godine BELEF će biti organizovan u Beogradu, programi će se odvijati na scenama Ateljea 212, Narodnog pozorišta u Beogradu, Teatra Vuk, Bitefteatra, kao i u prostorima naših ustanova kulture.
Prethodnih meseci na Vilijamovim leđima ležao je težak teret. I njegova supruga i otac bore se sa opakom bolešću, pa je na sebe preuzeo ogroman deo obaveza.
Običaj da se na srpskim svadbama najpre obori jabuka pa uđe u mladino dvorište, zadržao se do danas, ali su strogi propisi o upotrebi vatrenog oružja, organizatorima svadbenih veselja dali priliku da pokažu maštu...
Na platou kod Spensa u Novom Sadu održan je sedmi Sajam automobilčića i prvi Oldtajmer šou na kome je učestvovalo više od 140 izlagača iz zemlje i regiona.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.