• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

26.05.2024

12:00

Nestvaran zamak usred Srbije koji krije neobjašnjive priče! Soba broj 5 i danas budi jezu, a u kapeli se na Preobraženje dešava čudna stvar (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

Nestvaran zamak usred Srbije koji krije neobjašnjive priče! Soba broj 5 i danas budi jezu, a u kapeli se na Preobraženje dešava čudna stvar (FOTO)

Podeli vest

Složićemo se da ima nešto magično u dvoricima i uglavnom idemo van naše zemlje kako bismo ih videli, a nismo ni svesni koliko je Srbija bogata istim.

Jedan od najpozantijih među šezdesetak vojvođanskih dvoraca, "Fantast" je prethodnih decenija plenio pažnju turista iz celog sveta.

Zadužbina veleposednika Bogdana Dunđerskog, dvorac je izgrađen 1925. godine, a potpuno je renoviran pre četiri decenije. Kompleks dvorca prostire se na oko 65 hektara. U samom dvorcu nalaze se i dve svečane sale: veća sa 70 mesta i manja sa 30 mesta, svečani salon sa stilskim nameštajem, kao i Bogdanov salon sa starim nameštajem, a tu je i spomen-postavka koja govori o vlasnicima.

O ovom dvrocu se i dan-danas ispredaju legende o tajnim prolazima i prostorijama. Čak se pominje da postoje najmanje dve tajne prostorije u dvorcu.

Foto: Shuterstock

 

Dvorac koji je nastao iz ljubavi

Na imanju od preko 2.600 jutara zemlje, dvorac je građen po inspiraciji samog vlasnika. U njegovoj arhitekturi, njegovim temeljima, ležala je želja da bude lepotom dostojan dom onoj kojoj je namenjen - Mari Binjaški. Ona je bila žena kovača koji je radio za Bogdana, te je, kako se priča, Bogdan njenog suprugu dao 21 jutar plodne zemlje i nešto novca. Iako se nisu venčali, Bogdan i Mara ostali su zajedno do kraja života.

Kapela sa 63 oslikane ikone

Omanja kapela posvećena svetom Đorđu nalazi se u neposrednoj blizini zamka, s 63 ikone koje je krasi oslikao slikar Uroš Predić, inače Bogdanov veliki prijatelj. Ono što je zanimljivo je da je Predić na ikoni Bogorice naslikao Marin lik, a Bogdan je po svojoj želji sahranjen u ovoj crkvi.

Još jedna od ikona koja privlači pažnju mnogima, je ona na kojoj je predstavljen srpski kralj Stefan Prvovenčani. U desnom uglu te ikone se, prema legendi, nalazi otisak usana, koji se sa vremena na vreme pojavljuje, a priča se da je na Preobraženje najuočljiviji.

Ovo imanje krase i prelepi vrtovi, mala farma nojeva, kao i zamak.

Foto: Vikipedija

 

Ljubav Laze Kostića i Lenke Dunđerski

Dvorac je vezan i plavokosu lepoticu, Lenku Dunđerski koja je bila neostvarena ljubav srpskog pesnika Laze Kostića. Pesnik je imao 50 godina kada je upoznao Lenku koja je tada imala 21 godinu, ali to ih nije srečilo da se zaljube. Međutim, Laza je morao da potisne svoju ljubav i na kraju se oženio drugom ženom.

Lenka je nedugo posle njegovog venčanja umrla od tifusne groznice i to na svoj 25 rođendan.

Priča se da je Kostić nikada nije preboleo, te joj je posvetio jednu od njegovim najpoznatijih pesama "Santa Maria della Salute".

Foto: Shuterstock

 

Legende o dvorcu

Priča se da se i dan-danas noću ovde može sresti Bogdanova draga Mara kako luta hodnicima zamka. Neki kažu i da klavir Lenke Dunđerski, koji se nalazi u Fatastu, često zasvira sam od sebe.

Mnogi gosti koji su boravili u hotelu prepričavaju noćenja u čuvenoj sobi broj pet u kojoj se navodno dešavaju neobjašnjive stvari. Takođe, nagađa se da je negde u zamku sakriveno ogromno blago Dunđerskih.

Bogdan Dunđerski, koji nije imao dece, zaveštao je dvorac Matici srpskoj. Međutim, sudbina dvorca nije bila slavna, te isti danas nije u funkciji, ali postoje nagoveštaji da će dvorac uskoro ponovo biti otvoren za posetioce.

Zamak je udaljen 14 kilometara od Bečeja. Do zamka se veoma lako stiže i iz pravca Beograda preko Zrenjanina ili Novog Sada oko 130 kilometara, i iz pravca Novog Sada preko Bečeja svega 65 kilometara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Težak sudar u Mirijevu: Ima povređenih, Hitna pomoć na licu mesta!
Hronika

Težak sudar u Mirijevu: Ima povređenih, Hitna pomoć na licu mesta!

U Mirijevu, tačnije na uglu ulica Koste Nađa i Rudi Čajeveca, došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su se sudarila dva automobila. Nezgoda je izazvala zastoj u saobraćaju, a jedno vozilo je čak udarilo u banderu i zaustavilo se na trotoaru, dok je drugo ostalo na sred raskrsnice.

16.06.2024

23:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija