• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

14.09.2023

13:35

Ako joj ne odgovara, zašto ga ne ostavi? Ovo su razlozi zbog kojih je teško izaći iz toksične veze

Shuterstock

Ljubav

Ako joj ne odgovara, zašto ga ne ostavi? Ovo su razlozi zbog kojih je teško izaći iz toksične veze

Podeli vest

Zbog konstantog smenjivanja dobrog i lošeg osećaja u vezi i zavisnosti od očekivanja "nagrade", žene najčešće ostaju u toksičnim odnosima.

Kada se radi o toksičnim odnosima, neko ko sve to posmatra sa strane će se sigurno zapitati zbog čega ta osoba ostaje u takvoj vezi

Međutim, nije sve tako crno belo. Iako logika nalaže da je raskid najbolje rešenje, osobi koja je takoreći žrtva tog odnosa to nije dovoljno. 

Zbog čega je teško izaći iz toksične veze, otkriva Slađana Trikić, transformacioni kouč, specijalista za partnerske odnose:

- Ono što se dešava u toksičnim odnosima jeste smenjavanje loših perioda, gde žrtva doživljava ponižavanja, vređanja, maltretiranja sa kratkim "dobrim" periodima, u kojima joj zlostavljač pokazuje pažnju, ljubav (što je uglavnom lažno).

Upravo zbog tog očekivanja "nagrade", žrtvi je teško da izađe iz toksičnog odnosa.

Ovde veliku ulogu igraju naši hormoni. Kada "dobijemo nagradu" i kada je dobar period u vezi, luče se hormoni sreće - dopamin i oksitocin.

Foto: freepik

svađa

Međutim, kada je loš period veze u kojem se dešavaju ponižavanja, vređanja, svađe, maltretiranja - luči se hormon stresa, kortizol.

Znači - stalno se smenjuju ta dva perioda i mi postajemo zavisni od očekivanja "nagrade" i dobrog osećaja koji nam donose dopamin i ositocin.

To je ono što žrtvu vezuje za zlostavljača.

Čak i ukoliko žrtva smogne snage i završi taj odnos, velike su šanse da će se ponovo vratiti, jer je stvorena zavisnost od smene kazne i nagrade, odnosno zavisnost od smene hormona stresa i hormona sreće i zadovoljstva.

Naravno, tu je i uvek i nada da će se ovaj put nešto promeniti, što se nikad neće desiti - zaključuje Slađana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija