• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.05.2023

15:30

ZA NJIH JE KORONA JOŠ UVEK OPASNA! Zašto je vakcinacija važna ako vam je imunitet oslabljen?

Shutterstock

Ljubav

ZA NJIH JE KORONA JOŠ UVEK OPASNA! Zašto je vakcinacija važna ako vam je imunitet oslabljen?

Podeli vest

Pacijenti sa oslablabljenim imunitetom, pogotovo oni koji boluju od najtežih bolesti i dalje su pod velikim rizikom da u slučaju zaražavanja virusom COVID-19 dobiju tešku formu bolesti koja zahteva bolničko lečenje ili se može završiti i smrću, apeluju LIPA, ORS i Zajedno za novi život

Pod najvećim rizikom od korone su pacijenti u procesu aktivne hemioterapije, hematoonkološki bolesnici, pacijenti na dijalizi i sa hroničnom bubrežnom bolešću. U riziku su i pacijenti koji primaju imunosupresivnu terapiju, oni koji imaju primarne imunodeficijencije, transplantirani pacijenti, kao i oboleli od hroničnih artritisa i sistemske bolesti vezivnog tkiva, upozorajavaju predstavnici Udruženje obolelih od limfoma, hronične limfocitne leukemije i mijeloproliferativnih neoplazmi MPN-a – „LIPA“, Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije ORS i Udruženje transplantiranih i pacijenta koji čekaju transplantaciju organa – „Zajedno za novi život“ .

Kroz dugogodišnji rad tri udruženja koja okupljaju ovu posebnu osetljivu grupu pacijenata, shvatili su značaj edukacije opšte javnosti o problemima i izazovima sa kojima se ovi pacijenti suočavaju, naročito, od početka pandemije. Zato su zajedničkim radom i naporima kreirali brošuru, koja sadržati potrebne informacije načinima zaštite pacijenata koji se vakcinišu, ali i o mogućim posledicima onih koji to ne učine, a koja bi uskoro trebalo da se nađe i u elektronskom obliku.

Foto: Shutterstock

Vakcina čuva imunokompromitovane pacijente od težih oblika korone

- Već tri godine živimo sa kovidom i dobar deo populacije je već stekao zaštitu. Međutim, posebno osetljive grupe pacijenata, imunokompromitovane i imunosuprimirane osobe, koji čine tri odsto svetske populacije, i dalje su u znatno većem riziku od zaražavanja i razvijanja težih oblika bolesti - upozorila je Maja Kocić, predsednica Udruženja LIPA.

Ideja ove kampanje jeste da pomogne pacijentima i njihovim porodicama, a Kocić naglašava da veruje da će saveti i preporuke navedeni u ovoj brošuri u tome i pomoći.

Značaj pasivne imunizacije

- Prema podacima koje imamo najveći broj ovih pacijenata je imunizovan. I pored imunizacije, veliki broj je bio zaražen virusom COVID-19, imajući lakšu do srednje tešku kliničku sliku. Zbog toga je, pored vakcinacije, profilaksa lekom monoklonskim antitelima koji predstavljaju pasivan oblik imunizacije (davanje leka koji sadrži već stvorena antitela) kod ove ugrožene grupe od vitalnog značaja - istakla je prim. dr Mijana Lapčević predsednica Udruženja pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Srbije - ORS.

Lekari apeluju na širu primenu najnovijih startegija lečenja, kao i na pojačan oprez od strane zdrave populacije, čije ponašanje u znatnoj meri može da pomogne pacijentima sa oslabljenim imunitetom.

- Virus je i dalje u prisutan i kod bolesnika sa teško oštećenim imunitetom može biti veoma opasan - poručila je prim. dr Mijana Lapčević. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija