• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

13.03.2023

12:40

UVEĆAN VAM JE APETIT, IMATE PROMENE RASPOLOŽENJA? Krivac za ovih 6 problema je jedna važna namirnica!

Ljubav

UVEĆAN VAM JE APETIT, IMATE PROMENE RASPOLOŽENJA? Krivac za ovih 6 problema je jedna važna namirnica!

Podeli vest

Problemi poput pojačanog apetita, manjka energije, promena raspoloženja i još nekoliko drugih, pokazatelji su da ste preterali sa unosom šećera.

Svi mi volimo da uzmemo neku poslasticu s vremena na vreme. Bez obzira da li više volite čokoladicu ili neke zrele jagode, šećer je nešto što se nalazi u većini namirnica.

Zbog toga ga je prilično teško izbeći, i iako nema ništa loše u umerenim količinama, jedan stručnjak je upozorio da konzumacija istog, može imati negativan uticaj na vaše zdravlje.

U razgovoru za The Sun, nutricionistkinja Džes Hilard je rekla da problemi sa šećerom nastaju samo kada konzumirate previše slatke hrane.

Nacionalna zdravstvena služba navodi da ne bi trebalo da imamo više od 30 g dodatih šećera dnevno, što je oko sedam kocki.

Dodati šećeri su oni koje dodajemo u hranu i piće, a takođe se prirodno nalaze u proizvodima kao što su med i sirupi.

Limenka nekog gaziranog soka može imati čak devet kockica šećera, više od preporučene dnevne granice za odrasle.

Ukoliko unosite više šećera nego što bi trebalo, nutricionistkinja Džes ističe da postoji šest znakova upozorenja da vam on šteti.

1. Povećan apetit

Ako vam se apetit povećao i nikada se ne osećate potpuno siti, to može biti znak da morate da smanjite unos šećera.

- Dok slatka užina tu i tamo ne šteti, ako konzumirate previše šećera, veća je verovatnoća da ćete iskusiti povećan nivo gladi i žudnje. To je zato što telo brzo vari i apsorbuje šećer, izazivajući skok nivoa šećera u krvi i ostavljajući nas samo da želimo još. Šećer takođe aktivira proizvodnju hormona gladi i čini suprotno od hormona koji potiskuju glad, ostavljajući vam verovatnije da ćete posegnuti za nečim slatkim - navodi Džes.

2. Promene raspoloženja

Džes je rekla da promene raspoloženja mogu biti još jedan pokazatelj da treba da smanjite unos šećera.

- Svi smo čuli za "navodno" visok nivo šećera,koji nam mogu dati poslastice. Međutim, u stvarnosti, šećer često uzrokuje da naše raspoloženje fluktuira i pada. To je zbog toga što šećer izaziva kratak skok nivoa šećera u krvi, koji je najverovatnije praćen trenutnim padom nivoa šećera u krvi - kaže Džes.

Ona je objasnila da to može dramatično uticati na nivoe hormona, koji regulišu raspoloženje i ostavljaju vam da se osećate slabo i bez inspiracije.

- To takođe može da pogorša simptome anksioznosti, jer pad nivoa šećera u krvi može da vas ostavi nervoznim i na ivici - dodala je ona.

Foto: Shutterstock

šećer

3. Promena nivoa energije

Još jedan uobičajen znak da konzumirate previše šećera je ako otkrijete da imate manje energije nego inače.

- Uprkos tome što spavate 7-8 sati noću, vaš nivo energije će i dalje pasti, ako ne obraćate dovoljno pažnje na svoju ishranu i konzumirate previše šećera. Dobro je dokumentovano da šećer uzrokuje umor, kao i pad nivoa energije. Pošto nas šećer čini umornim, to može smanjiti našu motivaciju za obavljanje svakodnevnih zadataka i ostaviti nas demotivisanim i neispunjenim - dodala je Džes.

4. Izbijanje akni i bubuljica

Šećer može značajno uticati na stanje naše kože.

- Ako doživljavate izbijanje akni ili bubuljica, to može biti indikacija da morate smanjiti količinu šećera koju konzumirate. Glukoza, sastojak koji se nalazi u mnogim od naših omiljenih slatkih grickalica, igra važnu ulogu u tome kako naša koža izgleda na površini.

- U suštini, konzumiranje hrane sa puno šećera, podiže nivo insulina u vašem telu, što može dovesti do toga da vaša koža proizvodi više ulja. Ovo može začepiti pore i folikule i izazvati izbijanje i upalu - ističe nutricionistkinja.

5. Stomatološki problemi

Dobro je poznata činjenica da konzumiranje prekomerne količine šećera može izazvati karijes, promenu boje i loš zadah.

- Ako imate bilo šta od gore navedenog, onda bi to mogao biti znak da konzumirate previše šećera. Zubi pretvaraju šećer u kiselinu, koja erodira zubnu gleđ i može dovesti do karijesa, pa čak i do lošeg daha. U nekim slučajevima, prekomerna konzumacija šećera može čak izazvati bolest desni -rekla je Džes.

6. Problemi sa crevima

Previše šećera može imati negativan uticaj na zdravlje creva.

- Možda ćete osetiti neke neprijatne simptome povezane sa lošim zdravljem creva, kao što su grčevi ili bol u stomaku, a svi oni mogu delovati kao pokazatelji da je vaš unos šećera na granici prekomerne strane. Šećer često može da iritira creva i na kraju uništi dobre bakterije koje se obično nalaze u stomaku. Prerađena hrana je često krivac, jer ljudi mogu zanemariti ili čak ne uzeti u obzir sadržaj šećera u hrani koju konzumiraju - rekla je Džes.

Nutricionistkinja je objasnila da je to često zato što je slatka hrana toliko zavisna i ukusna.

- Međutim, zaista je važno biti svestan da prerađeni sastojci i šećer mogu prouzrokovati dugotrajnu štetu zdravlju naših creva i više vremena provedenog u toaletu - zaključila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija